Bedrijven moeten over een beleid beschikken over agressie op de werkvloer

1 op de 9 Belgische werknemers heeft in de voorbije 6 maanden te maken gekregen met agressie op het werk. Het is dus belangrijk dat bedrijven over een beleid beschikken over agressie op de werkvloer. 

45.000 ondervraagden

De dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE heeft tussen 2016 en 2018 45.000 Belgische werknemers bevraagd over agressie op de werkvloer. 11,4% heeft in het afgelopen half jaar een situatie met agressie ervaren. Dit gaat over agressie zoals beledigingen, scheldpartijen of fysiek geweld. 1,3% van de ondervraagden geeft aan het wekelijks mee te maken.

Verschillend per sector

De cijfers zijn zeer verschillend per sector. Maar uit het onderzoek bleek er toch 2 grote groepen uit te steken: typisch mannelijke beroepen (bv. de bouwsector) of de zware industrie. Bij de typische mannelijke beroepen gaat het voornamelijk over intern conflicten tussen werknemers onderling. Bij de overheid of de zorg gaat het om jobs met veel contact met mensen en met vaak veel emotie. Hier gaat het eerder op externe agressie.

Wat kan je doen als bedrijf?

Het is belangrijk dat de werknemers weten wat onder agressie valt en waar dus de grens ligt. Bedrijven moeten dus over een beleid beschikken over agressie op de werkvloer.

Agressie voorkomen en agressiebeleid opstellen

Is je doel als preventieadviseur om de impact van én het aantal agressie situaties te verminderen? Wil je graag acties ondernemen ter preventie van agressie? En weet je hoe je een gedragscode en agressiebeleid opmaakt? Als preventieadviseur heb je een belangrijke rol in de preventieve aanpak van agressie binnen je organisatie. Je vormt namelijk de brug tussen de werkvloer en het beleid van de organisatie. Volg onze opleiding op 18 maart in Herentals.

Agressie voorkomen en agressiebeleid opstellen | 3 halve dagen | 475 excl. btw

5 stappen bij het opstellen van een agressiebeleid

Hoe ga je om met agressie? 5 tips!

4 tips bij het omgaan met frustratieagressie

Meer informatie

[bron: www.vrt.be]