Automodus: wees zo smart als je phone!

Van 5 augustus tot 1 september voert de VSV een nieuwe campagne die bestuurders aanspoort om in automodus te gaan wanneer ze in de wagen zitten. De campagne krijgt steun van alle telecomoperatoren in Vlaanderen, een primeur.

Afleiding door smartphonegebruik achter het stuur blijft nog steeds een probleem, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de VSV.

8 op de 10 Vlaamse automobilisten die aangeven de gsm of smartphone te gebruiken tijdens het rijden, zouden dat minder willen doen. Nagenoeg evenveel zijn ervan overtuigd dat “in automodus gaan” een aanrijding kan voorkomen.

  • Meer dan 6 op de 10 automobilisten (63%) geven toe wel eens handsfree te bellen tijdens het rijden
  • Iets minder dan de helft (48%) leest wel eens berichten
  • 4 op de 10 (40%) sturen ook berichten

Tegelijkertijd wil een grote meerderheid van de Vlamingen het eigen gsm-gebruik in de auto beperken.

Wat is “automodus”?

“Automodus” staat voor de bewuste keuze om afleiding in het verkeer te vermijden door je smartphone buiten handbereik te leggen, op “niet storen” of stil te zetten.

Het onderzoek van de VSV geeft aan dat de bereidheid om in automodus te gaan, is toegenomen in vergelijking met vorig jaar.

De campagne

Van 5 augustus tot 1 september voert de VSV een nieuwe campagne die bestuurders aanspoort om in automodus te gaan wanneer ze in de wagen zitten. De bedoeling is om alle Vlamingen vertrouwd te maken met het begrip automodus en hen te overtuigen dit toe te passen. Daarvoor worden zes verschillende affiches ingezet, met een boodschap die telkens afgestemd is op de huisstijl van één van de zes deelnemende operatoren (Base, Mobile Vikings, Orange, Proximus, Scarlet en Telenet).

Meer informatie