Meer veiligheid op bouwplaatsen met "Bouwspraak"

De bouwsector staat nog steeds in de top 3 van meest onveilige sectoren. Miscommunicatie blijft een belangrijke risicofactor en kan leiden tot onveilige situaties. Daar wil men in Nederland iets aan doen met “Bouwspraak”.

Veiligheid op de bouwplaatsen begint met duidelijke communicatie. Heldere en eenduidige communicatie op de bouwplaats is een uitdaging: werknemers dragen bijvoorbeeld gehoorbescherming, werknemers spreken soms verschillende talen op de bouwplaats en het bouwproces is complex doordat veel specialisten op dezelfde plek aan het werk zijn.

Duidelijke communicatie

Bouwspraak omvat een lijst met woorden, omgezet in gebaren, die iedereen op de bouwplaats moet kennen. Hiermee kan men elkaar in situaties van gevaar op afstand waarschuwen.

Het gaat om signalerende gebaren, bedoeld om elkaar snel en eenvoudig te attenderen op onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan gebaren voor: Help, Stop, Naar beneden en Naar voren.

Gebruik de gebaren en voorkom misverstanden door een taalbarrière of omgevingslawaai.

Samen veilig werken

Met Bouwspraak slaan de sectorpartijen FNV Bouwen & Wonen, CNV Vakmensen, Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers en NVB de handen ineen voor een veilige sector. 

De website is in de talen Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Nederlands, Pools, Roemeens en Turks beschikbaar en is smartphonevriendelijk.

Meer informatie