Gemeenschapswachten spelen een belangrijke rol in de veiligheidsketen
Nieuws

Gemeenschapswachten spelen een belangrijke rol in de veiligheidsketen

Gemeenschapswachten spelen een belangrijke rol in de veiligheidsketen. Toch is de functie minder gekend dan de andere veiligheidsberoepen in ons land. Wat is het belang van gemeenschapswachten?

  • 05 nov. 2019
  • Veiligheidscultuur

Gemeenschapswachten spelen een belangrijke rol in de veiligheidsketen. Toch is de functie minder gekend dan de andere veiligheidsberoepen in ons land. Wat is het belang van gemeenschapswachten?

Wie heeft ze nog nooit gezien, de makkelijk herkenbare mannen en vrouwen in paars uniform? Met meer dan 2000 zijn ze: de gemeenschapswachten die met hun dagelijkse en zichtbare aanwezigheid in het straatbeeld bijdragen aan de veiligheid van iedereen.

Als oren en ogen van de lokale overheid zijn ze voor de burger het eerste aanspreekpunt met betrekking tot veiligheid. Hun aanwezigheid heeft een ontradend effect op overlast en kleine misdrijven. Ze begeleiden schoolgaande kinderen die zich in groep van thuis naar hun school begeven en omgekeerd. In bepaalde gevallen staan ze zelfs in voor de vaststelling van inbreuken die het voorwerp kunnen uitmaken van administratieve sancties. Dat, en nog veel meer.

Omdat de functie oorspronkelijk  van start ging als een tewerkstellingsproject voelen te weinig mensen zich geroepen om  gemeenschapswacht te worden.

Met een promotiefilmpje wil de AD Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken daar verandering in brengen, het belang van de gemeenschapswachten onderlijnen en de functie in de kijker zetten.

Risico's

Gemeenschapswachten kunnen in aanraking komen met diverse gevaren en risico’s, denk maar aan agressie van autobestuurders, arbeidsongevallen en zelfs prikongevallen. Zo gaan gemeenschapswachten in Gent voortaan regelmatiger parken controleren, nadat een leerling uit een basisschool zich prikte aan een naald in een naburig park. Dit zeer gekend risicoveld bij groendiensten, is ook opgenomen in de OiRA die hier speciaal voor werd ontwikkeld.

Gemeenschapswacht op Prenne 52

Welzijnsconnectie Openbare besturen- Gemeenschapswachten

Voor alle niet-politionele, publieke veiligheidsfuncties bestaat er één overkoepelende naam: de gemeenschapswacht (voorheen ook bekend onder de naam stadswacht). Daarnaast is er de functie van gemeenschapswacht-vaststeller (GAS). Wat zijn hun taken? Welke bevoegdheden hebben ze? Hoe herken je ze? Waar ligt hun werkgebied? Welke visie is er naar de toekomst? Welke samenwerking is er met actoren binnen het veiligheidslandschap? Luc Claeys Coördinator Integrale Veiligheid- Preventieambtenaar, Stad Menen

Prenne 52 | 05.12.2019 | Antwerpen

[bron: Besafe]

Gerelateerde opleidingen

Webinar
Werken met derden

Werken met derden

  • Veiligheidscultuur, Wetgeving
  • online
  • In Company
  • Eén dag
  • 195

Gerelateerde evenementen

Teambuilding met een veilig randje: geniet zonder de kater!

Teambuilding met een veilig randje: geniet zonder de kater!

  • Gezondheid, Veiligheidscultuur
  • Auditorium Provinciehuis
  • Eén dag

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Europese Raad neemt nieuwe wet aan over veiligheidseisen voor digitale producten

De Raad heeft een wet goedgekeurd over cyberbeveiligings­vereisten voor producten die digitale elementen bevatten (verordening cyberweerbaarheid). De Verordening Cyberweerbaarheid of Cyber Resilience Act (CRA) moet ervoor zorgen dat producten zoals slimme beveiligings­camera's, koelkasten, tv's en speelgoed veilig zijn voordat ze in de handel worden gebracht.
  • Arbeidsveiligheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving
  • 24 dec. 2024
Nieuws

Hoe bereiden we ons voor op noodsituaties?

In België zijn verschillende risico’s aanwezig. Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) heeft als opdracht ons land en onze bevolking weerbaarder te maken tegen deze risico’s. Maar ook als burger kan je een belangrijke rol spelen voor je eigen veiligheid en die van je naasten.
  • Veiligheidscultuur, Psychosociaal, Vertrouwenspersoon
  • 23 dec. 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks