Gemeenschapswachten spelen een belangrijke rol in de veiligheidsketen

Gemeenschapswachten spelen een belangrijke rol in de veiligheidsketen. Toch is de functie minder gekend dan de andere veiligheidsberoepen in ons land. Wat is het belang van gemeenschapswachten?

Wie heeft ze nog nooit gezien, de makkelijk herkenbare mannen en vrouwen in paars uniform? Met meer dan 2000 zijn ze: de gemeenschapswachten die met hun dagelijkse en zichtbare aanwezigheid in het straatbeeld bijdragen aan de veiligheid van iedereen.

Als oren en ogen van de lokale overheid zijn ze voor de burger het eerste aanspreekpunt met betrekking tot veiligheid. Hun aanwezigheid heeft een ontradend effect op overlast en kleine misdrijven. Ze begeleiden schoolgaande kinderen die zich in groep van thuis naar hun school begeven en omgekeerd. In bepaalde gevallen staan ze zelfs in voor de vaststelling van inbreuken die het voorwerp kunnen uitmaken van administratieve sancties. Dat, en nog veel meer.

Omdat de functie oorspronkelijk  van start ging als een tewerkstellingsproject voelen te weinig mensen zich geroepen om  gemeenschapswacht te worden.

Met een promotiefilmpje wil de AD Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken daar verandering in brengen, het belang van de gemeenschapswachten onderlijnen en de functie in de kijker zetten.

Risico's

Gemeenschapswachten kunnen in aanraking komen met diverse gevaren en risico’s, denk maar aan agressie van autobestuurders, arbeidsongevallen en zelfs prikongevallen. Zo gaan gemeenschapswachten in Gent voortaan regelmatiger parken controleren, nadat een leerling uit een basisschool zich prikte aan een naald in een naburig park. Dit zeer gekend risicoveld bij groendiensten, is ook opgenomen in de OiRA die hier speciaal voor werd ontwikkeld.

Gemeenschapswacht op Prenne 52

Welzijnsconnectie Openbare besturen- Gemeenschapswachten

Voor alle niet-politionele, publieke veiligheidsfuncties bestaat er één overkoepelende naam: de gemeenschapswacht (voorheen ook bekend onder de naam stadswacht). Daarnaast is er de functie van gemeenschapswacht-vaststeller (GAS). Wat zijn hun taken? Welke bevoegdheden hebben ze? Hoe herken je ze? Waar ligt hun werkgebied? Welke visie is er naar de toekomst? Welke samenwerking is er met actoren binnen het veiligheidslandschap?
Luc Claeys Coördinator Integrale Veiligheid- Preventieambtenaar, Stad Menen

Prenne 52 | 05.12.2019 | Antwerpen

[bron: Besafe