Aantal arbeidsongevallen in Nederland neemt toe: Inspectie gaat strenger toezien

Een bouwvakker die van een steiger valt of een werknemer die klem komt te zitten in een machine. Het aantal ernstige bedrijfsongevallen in Nederland stijgt al jaren. Inspectie SZW zet daarom in op strengere controles.

Meer meldingen

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal meldingen van een arbeidsongeval is gestegen

  • van 4368 meldingen in 2018 naar 4474 in 2019
  • Vorig jaar overleden 69 mensen als gevolg van een ongeval tijdens het werk
  • Verreweg de meeste van deze fatale ongelukken vonden plaats in de bouw
  • Ook in industrie, vervoer en opslag en de agrarische sector vielen veel slachtoffers

“Vorig jaar overleed vaker dan één keer per week iemand door een ongeluk op het werk. Duizenden anderen raakten gewond of hielden ernstig letsel over. We blijven erop hameren dat veiligheid van levensbelang is”, schrijft inspecteur-generaal Marc Kuipers.

Meeste slachtoffers bij kleine bedrijven

Bij bedrijven met minder dan 10 werknemers vielen in de afgelopen jaren gemiddeld genomen de meeste slachtoffers van ernstige arbeidsongevallen. Per 100.000 werknemers waren gemiddeld 67 mensen betrokken bij een arbeidsongeval.

“Het begint met betere bewustwording in bedrijven. Zet op een rij waar de gevaren op de werkvloer zijn en pak die aan. Zo kunnen ongevallen voorkomen worden. De Inspectie SZW gaat stevig inzetten op voorlichting en handhaving.”

Inspectie: we gaan forser inzetten, meer controleren

Inspecteur Kuipers maakt zich zorgen over de toename van de ongevallen en kondigt maatregelen aan. “Veel bedrijven, en dan met name de kleinere bedrijven, hebben geen plan van aanpak over hoe je personeel moet bewustmaken van veiligheid.”

Werkgevers zijn verplicht een risicotaxatie te maken van de apparaten waar mee wordt gewerkt en van de arbeidsomstandigheden op de werkplek. “Maar dat doen ze dus bij lange na niet allemaal”, zegt Kuipers. “Wij gaan daar forser op inzetten, meer controles en meer handhaven. Want 4500 ongevallen per jaar is veel te veel. Er moet mentaliteitsverandering komen.”

Meer weten?

  • Opleiding "Oorzaken onderzoeken bij arbeidsongeval" | Prebes
  • Opleiding "Veilig gedrag stimuleren op het werk" | Prebes
[bron: Sdu]