Kwaliteit en veiligheid van mondmaskers

Creëer geen vals gevoel van veiligheid door zelf te gaan experimenteren om een mondmasker te maken, waarschuwt Febelsafe. Leef liever nauwgezet de instructies na om verspreiding van het virus te beperken.

Eisen voor mondmaskers

Chirurgische mondmaskers (beschermen de patiënt, niet de zorgverlener) moeten voldoen aan de strenge Europese wetgeving “Medical Device”. Deze beschermen de zorgverleners dus niet tegen het virus, maar voorkomen dat, mochten zij besmet zijn, het virus verder via hun mond of neusvocht verspreid wordt en dus de patiënt in gevaar gebracht wordt.
Mondmaskers FFP2 en FFP3 (= Persoonlijk Beschermingsmiddel of PBM) worden het meest gebruikt om mensen te beschermen tegen stof. Dit zijn de mondmaskers die nu ook gebruikt worden om de gezondheidsmedewerkers te beschermen tegen het corona-virus. Zie ook het artikel over types mondmaskers.
Om de FFP2- en de FFP3-maskers in Europa in de handel te mogen brengen, moeten deze aan de strenge eisen van de PBM Verordening EU 2016/425 voldoen. Enkel op deze manier worden de beschermende factoren gewaarborgd.
Let dus op met de mondmaskers die via het internet aangeboden worden. Niet allen bieden ze de bescherming zoals u verwacht, sommige aanbieders nemen het niet serieus….

Hoe de beschermende FFP2- en FFP3-maskers controleren?

  • Controleer het CE-merk op de verpakking en op de maskers.
  • Controleer de conformiteitsverklaring voor de FFP2- en FFP3- maskers.
  • Er zijn maskers in de markt die nog verwijzen naar een verklaring van overeenstemming, en dus ook naar de Richtlijn 89/686/EG. Dit is van toepassing voor PBM die voor 21/04/19 in de handel zijn gebracht.
  • Voor PBM die na die datum (21/04/2019) in de handel werden gebracht, moet de conformiteitsverklaring verwijzen naar de PBM Verordening EU 2016/425. Vraag eventueel vooraf aan de leverancier/ internetaanbieder of hij dit document ter beschikking heeft of waar het geconsulteerd kan worden. De titel van dit document is "EU-conformiteitsverklaring" gevolgd door een nummer en verwijst o.a. naar de naam en coördinaten van de fabrikant.
  • Een contactadres in Europa is een absolute must. Daarnaast wordt er in dit document ook verwezen naar toegepaste normen (hier EN 149-norm) om het vermoeden van conformiteit van de Europese PBM-wetgeving te bewijzen.
  • Controleer of de instructies van de fabrikant (=gebruikersinstructies) bij levering in Vlaanderen minimum in het Nederlands aanwezig is, voor Wallonië minimum in het Frans. Dit zijn controlepunten die helpen om een juiste keuze te maken. Voor Brussel moeten deze beschikbaar zijn in zowel het Nederlands als het Frans.
  • Kijk ook de vervaldatum van deze maskers na.
[bron: Febelsafe, NEN]