Maatregelen bedrijven coronavirus - hulplijn en info

Elke dag verschijnen nieuwe berichten over het oprukkende coronavirus. Werkgevers vragen zich af welke maatregelen ze moeten nemen om werknemers te beschermen. De Vlaamse overheid opent een hulplijn voor bedrijven.

Vlaamse overheid opent hulplijn voor bedrijven met vragen over corona

Op initiatief van Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits heeft het Agentschap Innoveren en Ondernemen de hulplijn (0800 20 555) opengesteld voor ondernemers en bedrijven die vragen hebben omtrent het coronavirus. Ook een actuele lijst met de meest gestelde vragen over dit thema wordt beschikbaar gesteld op de website van VLAIO.

Ook op de website van FOD WASO vind je regelmatig corona-updates en via info-coronavirus.be.

Voorzorgsmaatregelen

De World Health Organisation (WHO) publiceerde richtlijnen met enkele voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van infectieziekten, zoals het coronavirus en de seizoensgriep te voorkomen. Deze richtlijnen worden nu door de overheid vertaald naar de huidige situatie.

Op de werkplekken kunt u enkele eenvoudige, goedkope voorzorgsmaatregelen nemen om de overdracht van virussen zoals het coronavirus en de seizoensgriep te voorkomen:

 • Zorg ervoor dat de werkplekken schoon en hygiënisch zijn. Zo moeten bureaus, tafels, toetsenborden, deurklinken en andere vaak aangeraakte oppervlaktes regelmatig schoongemaakt worden met desinfectiemiddel.
 • Roep op om de handen regelmatig te wassen met water en zeep of te ontsmetten met handalcohol. 
 • Promoot goede hoest- en nieshygiëne:
  • Nies of hoest in een zakdoek en gooi hem daarna weg in een vuilbak met deksel.
  • Hebt u geen zakdoek? Nies dan tegen de arm en niet in de handen.
  • Raak zo weinig mogelijk met de handen het gezicht, mond of neus aan.
 • Zijn uw werknemers ziek? Dan moeten ze thuis blijven, minstens tot 1 dag nadat de koorts is verdwenen. Contact met verzwakte mensen moet zo veel mogelijk vermeden worden.
 • Mondmaskers dragen op publieke plaatsen heeft momenteel geen enkele meerwaarde. Een voorraad mondmaskers aankopen door bedrijven wordt evenmin aangeraden. Laat de beschikbare voorraden voor de ziekenhuizen of zorgverleners, die ze in dit griepseizoen goed kunnen gebruiken.

Download de affiche 'Hoe bescherm je je tegen virussen zoals het coronavirus'

Meer informatie

[bron: VRT, info-coronavirus.be, Vlaio]