Iedere werknemer testen? Slecht plan

Werkgevers mogen al hun werknemers een coronatest aanbieden. Het lijkt de snelste manier om voor een veilige werkomgeving te zorgen, maar schijn bedriegt.

Waterdicht?

De ‘negatieven’ gaan naar kantoor en de ‘positieven’ plaatsen zich in thuisquarantaine. Een breed testbeleid oogt simpel en efficiënt. Het is dan ook wat veel werkgevers én werknemers willen uitrollen. Voor hen is het een manier om angst en onzekerheid weg te nemen die gepaard gaan met het verlaten van de intieme privébubbel.

Het is echter niet de goede manier, beklemtoont Gretel Schrijvers van Mensura. Werkgevers mogen zo’n beleid opstellen en hun werknemers een coronatest voorleggen, maar alles wat het oplevert is een vals veiligheidsgevoel en een vergroot stigma rond besmetting.

Breed testbeleid heeft geen zin

Mensura, de grootste externe Dienst voor preventie en bescherming op het werk, waarschuwt voor een breed testbeleid. “Alle werknemers testen heeft geen zin. Het is belangrijk om juist én gericht te testen”, zegt directeur Gretel Schrijvers.

Teveel vals negatieven 

“De tests met neuswissers zijn niet accuraat genoeg”, zegt Schrijvers. “Zo’n 30 procent is vals negatief. Die geven dus een negatief resultaat bij mensen die wel degelijk besmet zijn. Daarnaast kunnen mensen ook positief testen terwijl ze al niet meer besmettelijk zijn.” De gevolgen zijn navenant. Werknemers gaan onterecht lakser om met de hygiëne en social distancing-maatregelen.

Stigma

Daarnaast krijg je op die manier een groep collega’s die geviseerd worden. Ze zitten thuis want ‘ze hebben zich niet aan de regels gehouden’.

Tests onvoldoende accuraat

Ook professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) is niet gewonnen voor het standaard breed testen door bedrijven, precies omdat de tests onvoldoende accuraat zijn. “De resultaten moeten iedere keer opnieuw goed geïnterpreteerd worden. Je riskeert mensen het foute advies te geven.”

Momentopname

Een PCR-test, die aantoont of iemand op het moment van testen besmet is, zou bij goed gebruik ook op regelmatige basis uitgevoerd moet worden. Collega’ die vandaag ‘safe’ lijken, zijn dat komende maandag misschien niet meer. Veel werkgevers hadden hun hoop gezet op serologische tests, die antistoffen opsporen in het lichaam en zouden kunnen wijzen op immuniteit, maar de wetenschap staat nog niet ver genoeg om met zekerheid te kunnen stellen vanaf wanneer iemand écht immuun is.

Enkel bij uitbraak

Volgens Godderis is het dan ook beter om alle tests te sparen voor uitbraken. Als bij een collega Covid-19 is vastgesteld, dan is het wél zinvol om iedereen die met hem of haar heeft samengewerkt te testen. Mensura is het daarmee eens. “Nu ligt de focus op het testen van mensen met symptomen, dat zal binnenkort uitgebreid worden naar mensen die met hen contact hebben gehad”, zegt Schrijvers.

Social distancing, hygiëne en circulatie

Belangrijker dan breed testen in het voorkomen van een uitbraak op kantoor, is het correct naleven van de voorzorgsmaatregelen. De opstartgidsen per sector liggen klaar, zegt Schrijvers. “Bedrijven moeten vooral de social distancing blijven respecteren, zorgen voor een goede hygiëne en een goede circulatie van de collega’s, zodat ze elkaar niet te vaak moeten kruisen.”

Meer informatie

[bron: Nieuwsblad]