Wat doet STEC met ons lichaam en hoe gevaarlijk is de bacterie?
Nieuws

Wat doet STEC met ons lichaam en hoe gevaarlijk is de bacterie?

Na woonzorgcentra in Vlaanderen zijn er nu ook meldingen van besmettingen met de STEC-bacterie in een woonzorgcentrum in Jette. Tot nu toe zijn al vijf overlijdens gemeld die gelinkt kunnen worden aan de bacterie. Wat is die STEC-bacterie precies en hoe gevaarlijk is ze?

  • 11 sep. 2025
  • Gezondheid

Wat voor bacterie is het?

STEC staat voor Shiga toxin-producing E.coli. Het is dus een variant van de E. coli-bacterie (Escherichia coli) die een toxine of giftige stof produceert. De E.coli-bacterie komt heel vaak voor, maar de specifieke STEC-variant is veel zeldzamer. Er is sprake van amper 80 tot 130 gevallen over een heel jaar.

"De STEC-bacterie ziet er iets anders uit, heeft andere functies en kan andere en zwaardere infecties veroorzaken dan E.coli", vertelt professor Sandra Van Puyvelde (UAntwerpen).

"De STEC-bacterie kan zich goed hechten aan de darmwand en kan die ook beschadigen. Daardoor kan er milde tot zelfs bloederige diarree ontstaan. Maar ze maakt ook een toxine aan. Dat is een klein eiwitje dat in de darmcellen kan doordringen en zich naar heel het lichaam kan verspreiden. Dat kan dan zwaardere problemen veroorzaken, zoals nierfalen."

Hoe gevaarlijk is de STEC-bacterie voor de mens?

Voor de meeste mensen is ze ongevaarlijk. Doorgaans veroorzaakt ze geen of heel matige symptomen. Maar ze kan ook diarree, hoofdpijn en koorts veroorzaken. Ook de nieren kunnen worden aangetast.

Vooral mensen met een zwakke gezondheid lopen gevaar. Voor mensen in woonzorgcentra kan een STEC-infectie ernstig zijn. Ook heel jonge kinderen lopen een hoger risico.

"Veel mensen merken er nauwelijks iets van. Maar sommigen krijgen een milde tot bloederige diarree. Ongeveer in 10 procent van die gevallen komt het tot een ernstig niersyndroom. Dat kan dan weer nierfalen veroorzaken, en in 3 tot 5 procent van de gevallen fataal aflopen", aldus Van Puyvelde.

Hoe raak je besmet?

Besmettingen van mens op mens zijn mogelijk, maar minder waarschijnlijk (een goede handhygiëne kan bijvoorbeeld al veel helpen). Meestal gebeurt besmetting via de voeding.

De STEC-bacterie huist van nature in de ingewanden van runderen, geiten of schapen. Besmetting kan gebeuren via bijvoorbeeld rauw vlees, of producten waarbij rauwe melk is gebruikt zoals bepaalde kazen. Of het kan via groenten of fruit die besmet zijn geraakt tijdens bemesting of bewatering.

Het gaat hier om een bacterie, en niet om een virus. Virussen kunnen doorgaans (veel) makkelijker van mens op mens worden doorgegeven, zoals dat voor corona of griep het geval is. Daar kan het virus via de lucht worden overgedragen, bijvoorbeeld bij praten of hoesten.

Als er een uitbraak in bijvoorbeeld rusthuizen is, zal moeten worden gezocht naar de bron van besmetting. Dat kan onder meer via analyse van zogenoemde 'getuigenschotels', verplichte reserveschotels met stalen van de opgediende schotels die 72 uur worden bewaard voor eventuele verdere analyse.

Behandeling

Behandeling met antibiotica zou de kans op complicatie kunnen verhogen. De klachten gaan algemeen vanzelf over. De behandeling van HUS is symptomatisch.

Preventietips

Preventie is gericht op de volgende punten:

  • Onderwijs/voorlichting aan voedselbereiders over veilige voedselbereiding, -bewaring en handhygiëne, inclusief watergebruik (bijvoorbeeld putwater)
  • Aandacht voor het goed verhitten van het voedsel en in het bijzonder best rauw vlees vermijden bij jonge kinderen. Bovendien dient er goed opgelet worden dat gehakt vlees best tot in het hart wordt gebakken wordt (omdat de STEC contaminatie die oppervlakkig is in het hart van het vlees wordt gebracht)
  • Het hanteren van goede bewaarcondities ter voorkoming van vermenigvuldiging van bacteriën
  • Het in acht nemen van hygiënerichtlijnen voor reductie van transmissie van zoönoseverwekkers op kinderboerderijen. Bij bezoek aan (kinder)boerderijen en contact met dieren moet men alert zijn op handen wassen na contact met dieren.

Informatie voor zorgprofessionals

  • Verwekker: Shigatoxine producerende Escherichia coli (gramnegatieve bacterie)
  • Incubatieperiode: Gastro-enteritis 1-7 dagen (meestal 3-4 dagen). HUS tot 14 dagen na gastro-enteritis
  • Besmettingsweg: Indirect via voedsel (onvoldoende verhit rundvlees, zuivelproducten, (oppervlakte)water, groenten en vruchtensap. Direct feco-oraal
  • Besmettelijke periode: In ieder geval gedurende de ziekte. 2-62 dagen
  • Symptomen: Asymptomatisch: milde diarree of bloederige diarree na 1-3 dagen. HUS: trias hemolytische anemie, thrombocytopenie en acute nierinsufficiëntie (vooral kinderen)
  • Waarom melden: om de identificatie van besmette voedingsproducten mogelijk te maken

Meer Informatie

Tijdens Prenne 75 in Edegem op 18 september 2025 kan je de sessie "Arbeidshygiëne 1 | biologische agentia" volgen.

Bron: VRT NWS, Departement Zorg

Gerelateerde opleidingen

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid, Vertrouwenspersoon, Competentieontwikkeling
  • Odisee Hogeschool
  • In Company
  • 7 dagen
  • 1110
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid, Vertrouwenspersoon, Competentieontwikkeling
  • Officenter Hasselt
  • In Company
  • 7 dagen
  • 1110
Webinar
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid, Vertrouwenspersoon, Competentieontwikkeling
  • online
  • In Company
  • 7 dagen
  • 995
Ergonomiebeleid op kantoor en in de industrie

Ergonomiebeleid op kantoor en in de industrie

  • Ergonomie, Gezondheid
  • Link 21
  • In Company
  • 3 dagen
  • 950

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Tijd voor nieuwe reanimatieregels

Wie nu leert reanimeren, zal nieuwe regels moeten aanleren. In november werden in Leuven nieuwe richtlijnen voorgesteld. Die worden om de 5 jaar herbekeken door de Europese Reanimatie Raad, op basis van wetenschappelijke onderzoeken.
  • Gezondheid
  • 04 dec. 2025
Nieuws

Bijna helft van Belgische werknemers ging afgelopen jaar ziek naar het werk

Bijna de helft van de Belgische werknemers is het afgelopen jaar ziek gaan werken. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van uitzendbedrijf Tempo-Team waar Het Nieuwsblad over bericht.
  • Gezondheid
  • 28 nov. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks