Mentaal welzijn prioritair

Belgische organisaties hebben tijdens deze crisis veel oog voor het welzijn van hun medewerkers. Dit blijkt uit de tweede grote coronastudie van KU Leuven en IDEWE, waaraan bijna 6000 werkende Belgen deelnamen.

Angst en depressie

46% van de bevraagde werknemers heeft na 2 maanden coronamaatregelen met angst en depressieve gevoelens te kampen, ongeveer evenveel als de maand ervoor (48%)

Voortdurend onder druk

Bijna 1 op 2 werkende Belgen heeft het gevoel voortdurend onder druk te staan, nauwelijks minder dan bij de vorige enquête (53%)

Angst bemoeilijkt terugkeer

Nu veel organisaties hun werknemers – na weken thuiswerk of technische werkloosheid – voorzichtig opnieuw naar kantoor of het werk halen, kan de angst van werknemers deze terugkeer bemoeilijken.

Werkgevers bieden steun

KU Leuven en IDEWE onderzoeken in welke mate werknemers tijdens deze crisis gesteund worden door hun werkgever en welke impact dit heeft op hun gezondheid. 

  • Bijna 7op 10 werknemers vinden dat hun gezondheid als prioritair wordt beschouwd door hun organisatie.
  • Ruim de helft vindt ook dat er vanuit de organisatie veel begrip getoond wordt voor hun thuissituatie. 
  • Bij ruim twee op drie respondenten (68%) heerst het gevoel dat de werkgever alles in het werk stelt om hen een veilige werkplek te garanderen. De gezondheid van de werknemers is er niet ondergeschikt aan de productiviteit. Dit zorgt ervoor dat ze minder bang zijn of sombere gedachten hebben (40%). 

Aandacht voor thuissituatie

Meer dan de helft van de respondenten (57%) stelt dat hun werkgever rekening houdt met hun thuissituatie. Er wordt begrip en flexibiliteit getoond voor het feit dat veel werknemers hun thuiswerk moeten weten te verzoenen met de zorg voor hun kinderen

Flexibele maatregelen

Om hun werk- en privéleven beter af te stemmen, deden bijna vier op vijf respondenten een beroep op één van de volgende maatregelen om hun werktijd en -plaats zelf in te vullen (thuiswerk, satellietkantoor, overuren opnemen, extra verlof, spreiding van werkuren, verlof per uur).

Van de werknemers die enige flexibiliteit kregen om hun werkplaats en/of –tijd zelf te bepalen, kampte 44% met angst en depressieve gevoelens. Dit percentage liep op tot 53% bij werknemers die geen beroep deden op één van de maatregelen van werkplek en -tijdflexibiliteit.

Belang van communicatie

Ook uit dit onderzoek blijkt het belang van goede communicatie van de leidinggevende naar de werknemers. Zo is ruim de helft van de respondenten (57%) van mening dat de directe leidinggevende tijdig, duidelijk en eerlijk communiceert over de te volgen procedures tijdens de coronacrisis. Drie kwart van hen ervaart een hoge jobtevredenheid. Van de werknemers die vinden dat hun leidinggevende tekortschiet in het verstrekken van informatie over de coronaprocedures, is amper de helft tevreden met zijn job.

Sociale steun leidinggevende

Al dan niet veel sociale steun krijgen van de directe leidinggevende is eveneens bepalend voor jobtevredenheid. Voor twee op drie werknemers (66%) is dit wel het geval. Zij kunnen als dat nodig is hun directe baas om hulp vragen en voelen zich door hem of haar gewaardeerd. Drie kwart van deze groep is tevreden met de job, tegenover slechts 44% van de werknemers die weinig sociale steun ervaren van hun leidinggevende.

6 tips voor minder mentale klachten

Inzetten op veilig werk kan mentale gezondheidsklachten bij werknemers helpen voorkomen. Hou rekening met deze 6 tips:

  1. Betrek medewerkers bij het uitwerken van de veiligheidsmaatregelen op het werk
  2. Leer uit deze crisis, ga na wat positief was en neem nieuwe inzichten mee
  3. Hou rekening met de thuissituatie van werknemers
  4. Zet in op werkplek- en tijdflexibiliteit
  5. Zet in op een duidelijke communicatie van de leidinggevenden
  6. Zorg voor sociale steun van de leidinggevende

Meer informatie

  • Hoe hou je medewerkers veerkrachtig tijdens corona? | Prebes
  • Webinar: Welzijn en veerkracht in tijden van corona | Prebes
[bron: HR Square]