Welke sociale afstand is echt veilig?

Niet alle landen hanteren dezelfde afstandsregel. In België houden we anderhalve meter afstand, in het Verenigd Koninkrijk moet je twee meter afstand houden. Welke afstand is nu echt veilig? En waar komt die afstandsregel vandaan?

Wat zegt de wetenschap?

Het simpele antwoord is dat hoe dichter je bij iemand bent die geïnfecteerd is, hoe groter het risico om het virus op te lopen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat een afstand van 1 meter veilig is.

Sommige landen hebben deze richtlijn overgenomen, terwijl andere verder zijn gegaan:

  • 1m : China, Denemarken, Frankrijk, Hong Kong, Litouwen, Singapore
  • 1,4 m : Zuid-Korea
  • 1,5 m : Australië, België, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Portugal
  • 1.8m : VS.
  • 2m : Canada, Spanje, VK

Belang van timing

Het gaat niet alleen om afstand. Timing is ook belangrijk.

Hoe langer je in de buurt van een geïnfecteerde persoon bent, hoe groter het risico.

Wetenschappers die de Britse regering adviseren, zeggen dat zes seconden op een afstand van 1 meter van iemand hetzelfde is als één minuut op een afstand van 2 meter.

Hoesten

Aan hoesten worden blootgesteld is riskanter. 2 meter verwijderd zijn van een hoest brengt hetzelfde risico met zich mee als iemand die 30 minuten met u praat op dezelfde afstand.

Wat is het laatste onderzoek?

In een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, evalueerden wetenschappers recent onderzoek naar hoe het coronavirus zich kan verspreiden. Ze concluderen dat het op een afstand van minimaal 1 meter van andere mensen de beste manier is om de kans op infectie te beperken. Het risico op besmetting wordt geschat op 13% binnen 1 m, maar slechts 3% buiten die afstand. En de studie zegt dat voor elke extra meter afstand tot 3 m, het risico verder wordt gehalveerd.

Waar komt de afstandsregel vandaan?

De regel is terug te voeren op onderzoek uit de jaren dertig. Wetenschappers ontdekten dat druppeltjes vloeistof die vrijkomen bij hoesten of niezen, snel in de lucht verdampen of op de grond vallen. De meeste van die druppeltjes, zo meenden ze, zouden binnen 1 à  2 meter landen. Daarom wordt gezegd dat de grootste risico's het gevolg zijn van het van dichtbij hoesten van het virus, of het aanraken van een oppervlak waarop iemand heeft gehoest, en vervolgens het aanraken van je gezicht.

Kan het virus op andere manieren verder reizen?

Veel wetenschappers beschouwen nabijheid en oppervlaktecontacten als de belangrijkste transmissieroutes. Maar sommige onderzoekers zijn bezorgd dat het coronavirus ook door de lucht kan worden getransporteerd in kleine deeltjes die aerosolen worden genoemd. Als dat het geval is, dan kan de wind die uit iemands adem stroomt het virus over langere afstanden dragen.

Meer informatie

[bron: BBC, The Lancet]