Gebruik van mondmaskers: eerste update technisch rapport ECDC

De rol van mondmaskers bij de beheersing en preventie van COVID-19 blijft een punt van discussie. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft op basis van nieuwe evidentie zijn technisch rapport over het gebruik van mondmaskers in de gemeenschap bijgewerkt.

Advies herzien

Deze studie beoordeelt de informatie die werd verzameld sinds de opkomst van COVID-19 en vervangt de mening van het ECDC over de geschiktheid van het gebruik van mondmaskers in de gemeenschap, gepubliceerd op 9 april 2020.

Het rapport bevat aanbevelingen over het gebruik van medische en niet-medische maskers in gebieden waar COVID-19 door de gemeenschap wordt overgedragen.

Aanbevelingen

  • In gebieden waar COVID-19 door de gemeenschap wordt overgedragen, wordt het dragen van een medisch of niet-medisch mondmasker aanbevolen in besloten openbare ruimtes en kan worden overwogen in drukke buitenomgevingen.
  • Voor risicogroepen wordt het gebruik van medische mondmaskers aanbevolen als een manier van persoonlijke bescherming in de bovengenoemde omgevingen.
  • In huishoudens wordt het gebruik van medische mondmaskers aanbevolen voor mensen met symptomen van COVID-19 of bevestigde COVID-19 en voor de huisgenoten.
  • Op basis van de beoordeling van het beschikbare wetenschappelijke bewijs, kan er geen aanbeveling worden gedaan over het voorkeursgebruik van medische of niet-medische mondmaskers in de gemeenschap.
  • Wanneer niet-medische mondmaskers worden gebruikt, is het raadzaam om de voorkeur te geven aan maskers die voldoen aan de beschikbare richtlijnen voor filtratie-efficiëntie en ademend vermogen.

Mondmasker op de werkplek

Op werkplekken worden maatregelen vastgesteld na een risicobeoordeling op de werkplek en hebben technische en organisatorische maatregelen voorrang op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Raadpleeg de speciale websectie van EU-OSHA voor meer informatie over bescherming op de werkplek.

[bron: Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk]