Standpunt Hoge Raad: sneltesten op het werk

FOD WASO geeft meer duidelijkheid over het standpunt van de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming met betrekking tot gebruik van sneltesten bij de bestrijding van het coronavirus in ondernemingen. Ze kunnen ingezet worden in drie situaties. Het is aan de arbeidsarts om te oordelen of het gebruik relevant is.

3 situaties voor sneltests

De arbeidsarts kan in 3 gevallen sneltests uitvoeren:

  • in het kader van clusterbeheer
  • in situaties met een verhoogd risico
  • bij zeer ernstige inbreuken tegen de coronamaatregelen

Clusterbeheer 

Om een (dreigende) uitbraak onder controle te houden en in te perken. De termijn wordt bepaald in functie van het aantal nieuw vastgestelde besmettingen. 

Risico-inschatting 

Zonder aanwijzingen van een actuele uitbraak, kan de arbeidsarts oordelen dat het gebruik van sneltests relevant is vb. owv een verhoogd risico

Bij inbreuken

Bij zeer ernstige inbreuken tegen de naleving van de preventieve maatregelen kan inspectie de arbeidsarts ook verzoeken om repetitieve tests te voorzien. Dit zal steeds gepaard gaan met correctieve maatregelen.

Wat bij een positief resultaat?

Na positief resultaat bij een sneltest volgt isolatie en de opstart van contactonderzoek.

Wat bij een negatief resultaat?

Omdat een negatieve test geen garantie biedt (een lage virale load kan onzichtbaar blijven) geven negatieve resultaten op sneltests niet plots meer vrijheid. Men moet zich aan alle maatregelen houden, ook na een negatieve test.

Controle maatregelen

Het inzetten van tests gaat ook gepaard met een controle op de preventiemaatregelen en zo nodig een bijsturing ervan. 

Enkel afname door verpleegkundige of arts

De afname van deze snelle antigeentesten vereist nog steeds een medische handeling en moet dus uitgevoerd worden door verpleegkundige of arts. De sneltestkits kunnen alleen worden aangevraagd door de arbeidsartsen en moeten ook rechtstreeks aan hen worden afgeleverd. Ze mogen niet direct aan de werkgevers geleverd worden. 

Toestemming van de werknemer

Werknemers moeten hun toestemming geven om zich te laten testen en dat moet vrijwillig gebeuren. Daarom is het van groot belang om het doel van de tests ook voldoende  toe te lichten. 

Privacy

Aangezien het gaat om een verwerking van gezondheidsgegevens mogen de testresultaten in geen geval aan de werkgever worden meegedeeld. De testresultaten moeten geregistreerd worden in de Corona Test Prescription & Consultation (CTPC) tool: een onlineplatform dat arbeidsartsen gebruiken om testen aan te vragen, testresultaten te consulteren en resultaten van sneltesten te registreren.  

Meer informatie

  • Arbeidsarts beslist over noodzaak tot repetitieve sneltesten in ondernemingen | IDEWE 
  • Standpunt sociale partners Hoge Raad betreffende inzetten sneltests in ondernemingen van  | FOD WASO
[Bron: IDEWE,  FOD WASO]