Open je autoportier voortaan met de "Dutch reach"

Uit de statistieken blijkt dat in september de meeste ongevallen met fietsers voorkomen. In steden is het niet onwaarschijnlijk dat fietsers vallen doordat ze tegen een openzwaaiende autodeur terechtkomen. Met de "Dutch reach" voorkom je dergelijke ongevallen.

Leer de Nederlandse greep

Sinds 2016 worden elk jaar gemiddeld 333 fietsongevallen geregistreerd waarbij een fietser tegen een plots openslaande autodeur rijdt. Het gaat daarbij enkel om geregistreerde ongevallen waarbij de politie tussenbeide kwam. 

Houd bij het uitstappen uit de wagen het portier goed vast met je dichtstbijzijnde hand en open het met de verste hand. Deze manier om je autoportier te openen heet de "Dutch reach" of Nederlandse greep. Door deze greep zie je als autobestuurder de fietser vlugger afkomen.

Zichtbaarheid van fietsers

Ook zichtbaarheid van fietsers tijdens de donker wordende maanden is essentieel. In 2020 lanceerde de FOD Economie de campagne #ZieMeShinen gericht op jongeren waar het mogelijk is er cool uit te zien als zichtbaar te zijn.

Meer informatie