Zo haal je meer uit de toolboxmeeting

Een toolboxmeeting over veiligheid? Eenrichtingsverkeer en een verplicht nummer, vinden veel medewerkers. Maak die toolbox interactief en de betrokkenheid neemt toe. En daarmee ook de wil om veilig te werken.

Saaie verplichting?

De toolboxmeeting is een veelgebruikt middel om gedragsverandering bij medewerkers te bewerkstelligen. Maar helaas letten medewerkers tijdens een toolbox over veiligheid vaak niet of nauwelijks op. Want ze ervaren het als een saaie verplichting, als eenrichtingsverkeer. Het logische gevolg daarvan is dat de toolbox in die vorm niet motiverend werkt. En al evenmin aanzet tot een veiliger manier van werken.

Maak het interactief!

Maar de toolbox kan wel degelijk een effectief ‘gereedschap’ zijn. De sleutel: interactie met medewerkers. Naar hun ervaringen vragen brengt kennis boven, die zij ook nog eens beter onthouden. Iets beleven of ervaren werkt ook: wat gebeurt er als je vloeistof druppelt op chemicaliënresistente kleding? En creëer draagvlak met dialoog door problemen bespreekbaar te maken. Door een goed voorbereide, interactieve toolboxmeeting kunnen medewerkers niet alleen veilig werken, maar willen ze dat ook.

Leer overtuigen

Leren overtuigen op maat van de preventieadviseur, dat kan in de Prebes opleiding "didactische vaardigheden"

  • Sta je in voor het geven van presentaties, opleidingen of toolboxen?
  • Heb je tips & tricks nodig over hoe je best kennis overbrengt?
  • En hoe je ervoor zorgt dat de bijgebrachte leerstof effectief wordt toegepast?

Schrijf je dan nu in voor de opleiding "didactische vaardigheden" bij Prebes!

Meer informatie & inschrijven

[Bron: Arbo online]