Hoog tijd voor een telewerkbeleid

We zitten weer maximaal thuis... VerV roept op tot een telewerkbeleid en voorziet daarvoor enkele handige documenten.

Wat is een telewerkbeleid?

Een telewerkbeleid houdt in dat er concrete afspraken worden vastgelegd op papier over een aantal aspecten van het telewerken. Op de website van VerV vind je uitgewerkte inhoud die je kan gebruiken voor je telewerkbeleid.

1. Brochure "Hoog tijd voor een telewerkbeleid"

De werkgever is verantwoordelijk voor de benodigde apparatuur. De wetgeving rond beeldschermwerk, waaronder telewerk valt, geeft invulling aan "apparatuur". Dat betekent: een verstelbare bureaustoel, voldoende grote tafel, groot scherm, apart toetsenbord en aparte muis. VerV heeft ook goede praktijken verzameld hoe bedrijven de aankoop van bureaustoel en IT materiaal kunnen faciliteren. Dit gaat van een bureaustoel via de raamovereenkomst, voordeelplatform, telewerkstoel, webshop met kortingscode, cafetariaplan,...

Bekijk de brochure

2. Schriftelijk bijlage arbeidsovereenkomst

In deze template ter inspiratie staan de verschillende aspecten waarrond men afspraken dient te maken.

  • De thuiswerkdagen zijn belangrijk om verzekerd te zijn bij een arbeidsongeval thuis.
  • De bereikbaarheid biedt de mogelijkheden de werkuren te bepalen in functie van de werk-privé balans.
  • De locatie is thuis in dezelfde omstandigheden als op kantoor.
  • Ergonomisch materiaal behoort onder de benodigde apparatuur en kan gedekt worden door een onkostenvergoeding.
  • De werkgever dient de werknemer te informeren over veiligheids- en gezondheidsvoorschriften.
  • Een werkplekbezoek kan via een videoconsult door een ergonoom.

Bekijk de template

3. Brochure "Gezond en comfortabel  telewerken"

De telewerkers dienen informatie te krijgen hoe ze gezond en productief kunnen werken. VerV vatte de belangrijkste tips rond een goede werkplekinrichting samen in een brochure. Deze kan je eenvoudig delen met je medewerkers. De globale adviezen zijn kiezen voor een afgezonderde ruitme, zorgen voor goed materiaal en variëren in taken en houdingen. Daarnaast staan 10 praktische tips voor de opstelling van de werkplek opgesomd. Deze kan je in 10 talen terugvinden.

Bekijk de brochure

Meer informatie