Nieuwe normen voor luchtzuiveringssystemen

Sinds 28 mei moeten fabrikanten bepaalde regels volgen voor het op de markt brengen van systemen voor luchtzuivering in strijd tegen Covid-19. Deze regels zijn vastgelegd in een ministerieel besluit waarvan de toepassing onlangs is verlengd tot 29 mei 2022. Er zijn ook nieuwe technische criteria toegevoegd betreffende het geluidsvermogensniveau van de apparaten, alsook de CARD voor elke bedrijfssnelheid van het apparaat (“Clean Air Delivery Rate”, die het debiet aan gezuiverde lucht per m³/u aangeeft).

Geregistreerde luchtzuiveringssystemen

Het gebruik van een luchtzuiveringssysteem is een van de mogelijkheden om binnenshuis voor een goede luchtkwaliteit te zorgen. Het wordt daarom sterk aanbevolen in alle besloten ruimtes waar publiek of personeel aanwezig is.
Indien je wil gebruik maken van een luchtzuiveringssysteem, kan u de lijst van geregistreerde en gecontroleerde systemen raadplegen op www.corona-ventilation.be(externe link) 

Respecteren van de basisregels

De Hoge Gezondsheidsraad beveelt verluchting en ventilatie aan om de overdracht van Covid-19 via de lucht te beperken in publieke ruimtes. Tegelijk waarschuwt ze er ook voor dat geen enkel zuiveringssysteem kan garanderen dat de lucht 100% virusvrij is. Het respecteren van de basisregels, zoals het dragen van een masker, het wassen van de handen, het bewaren van de noodzakelijke afstand en het schoonmaken van oppervlakken blijft dus steeds noodzakelijk.

Meer informatie

Bron: FOD Volksgezondheid