Een recente studie in opdracht van de FOD Volksgezondheid brengt de stijgende resistentie van bacteriën tegen bepaalde ontsmettingsmiddelen of biociden onder de aandacht.
Biociden zoals ontsmettingsmiddelen zijn bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden om ongewenste organismen af te schrikken, onschadelijk te maken of te vernietigen. Dankzij biociden kan verspreiding van ziekteverwekkers zoals sommige bacteriën, virussen en schimmels ingeperkt worden.
Wanneer micro-organismen resistentie vertonen tegen de actieve stoffen van het biocide, kunnen ze niet langer onder controle gehouden worden. Dit gaat soms gepaard met kruisresistentie, wat betekent dat de bacteriën ook niet meer vatbaar zijn voor bepaalde antibiotica (geneesmiddelen) of verwante stoffen in biociden of andere producten.
Resistentie kan zich ontwikkelen wanneer de dosering of de tijd dat het product moet inwerken niet gerespecteerd worden. Ook het zeer algemeen gebruik van bepaalde biociden kan ervoor zorgen dat resistente organismen de overhand krijgen. Als de resistentie stijgt, werken de ontsmettingsmiddelen minder goed.