7 Voedseltips bij hete temperaturen
Nieuws

7 Voedseltips bij hete temperaturen

Ontdek de tips van het FAVV voor veilige etentjes tijdens de hittegolf.

  • 15 jun. 2022
  • Arbeidshygiëne, Gezondheid

Hoge temperaturen zijn ideaal voor de ontwikkeling van allerlei micro-organismen zoals bacteriën. Ook andere ongewenste gasten zoals insecten genieten graag mee van jouw lekkere maaltijd. Met deze tips van het FAVV verloopt jouw etentje zonder slachtoffers.

💡 Neem een koeltas mee tijdens je winkelbezoek

💡 Doe je boodschappen in de juiste volgorde: van droge voeding naar verse etenswaren

Groenten en fruit steek je best niet samen met vlees en vis om kruisbesmetting te vermijden. Vlees stop je best in een aparte winkeltas.

💡 Bewaar elk type voedingsproduct op de juiste temperatuur in de koelkast.

Neem na het winkelen de kortste weg naar huis en scherm je boodschappen af van de zon.

Wist je dat de ideale temperatuur van je koelkast tussen de 1° en 4°C ligt? Die van je diepvriezer moet dan weer lager zijn dan -18°C. Bekijk de juiste temperaturen voor verschillende voedingsmiddelen.

💡 Bewaar voeding of restjes in afgesloten doosjes.

💡 Sommige gerechtjes kan je op voorhand klaarmaken, andere voeding mag pas net voor het serveren uit de koelkast worden gehaald.

Houd rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden. Voor rauwe producten gebruik je telkens andere messen, vorken en snijplanken, of maak je ze na elk gebruik goed schoon.

Vlees en vis die à la minute op de barbecue worden gebakken, haal je pas uit de koelkast net voor je ze gaat grillen.

💡 Vul je gerechten aan in plaats van alles in één keer op tafel te zetten. Zo kan je alles langer koel houden.

💡 Gerechten laat je best niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur op tafel staan. Buiten is het nog warmer, dus is het aangeraden om na de maaltijd de restjes meteen te verzamelen en deze in afgesloten doosjes in de koelkast te plaatsen.

Meer informatie

Bron: FAVV

Gerelateerde opleidingen

Asbest herkennen en voorkomen

Asbest herkennen en voorkomen

  • Bouw, Gevaarlijke stoffen, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Ondernemerscentrum Roeselare
  • In Company
  • Eén dag
  • 420
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid, Vertrouwenspersoon, Competentieontwikkeling
  • Odisee Hogeschool
  • In Company
  • 7 dagen
  • 1110
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid, Vertrouwenspersoon, Competentieontwikkeling
  • Officenter Hasselt
  • In Company
  • 7 dagen
  • 1110
Webinar
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid, Vertrouwenspersoon, Competentieontwikkeling
  • online
  • In Company
  • 7 dagen
  • 995

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Wat doet STEC met ons lichaam en hoe gevaarlijk is de bacterie?

Na woonzorgcentra in Vlaanderen zijn er nu ook meldingen van besmettingen met de STEC-bacterie in een woonzorgcentrum in Jette. Tot nu toe zijn al vijf overlijdens gemeld die gelinkt kunnen worden aan de bacterie. Wat is die STEC-bacterie precies en hoe gevaarlijk is ze?
  • Gezondheid
  • 11 sep. 2025
Nieuws

6 op 10 werknemers heeft overgewicht

Uit het gezondheidsrapport dat IDEWE, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, in mei 2025 uitbracht, blijkt dat 59 % van de Belgische werknemers overgewicht heeft, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar.
  • Gezondheid
  • 10 sep. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks