Klaar voor de nieuwe regels rond deconnectie?

Ondernemingen met meer dan 20 werknemers moeten een ondernemings-cao afsluiten waarin afspraken worden gemaakt rond het recht om onbereikbaar te zijn buiten de arbeidstijden. Deze verplichting maakt deel uit van de zogenaamde arbeidsdeal. Ben jij al voorbereid?

Arbeidsdeal

Op 29 september 2022 werd het wetsontwerp houdende diverse arbeidsverhoudingen goedgekeurd door de Kamer. Met deze zogenaamde arbeidsdeal wil de regering tegen 2030 meer werkgelegenheid creëren en voorzien in meer flexibiliteit voor zowel werknemers als werkgevers. 

De arbeidsdeal bevat (vooral) een aantal nieuwe of uitgebreide rechten voor werknemers. Dit impliceert dat werkgevers de nodige documenten zullen moeten opstellen, hr-processen moeten aanpassen en sociaal overleg zullen moeten voeren. Eén van de pijlers binnen deze arbeidsdeal is het recht op deconnectie.  

Deconnectie

Voorheen moest er wel overleg zijn rond deconnectie, maar er was nog geen verplichting om hierover afspraken te maken. Nu moet dit wel. Ondernemingen krijgen tot 1 januari 2023 de tijd om een regeling uit te werken. Niettemin kan een sector of kunnen de interprofessionele sociale partners van de Nationale Arbeidsraad (NAR) beslissen om een cao uit te werken die de verplichting op ondernemingsniveau doet vervallen.

Een ondernemings-cao of het arbeidsreglement zal de nadere regels moeten bepalen rond deconnectie, op basis van een minimumkader vastgelegd in de wet.

Minimumkader

Volgend minimumkader moet worden vastgelegd:

  • De praktische modaliteiten rond de toepassing van het recht op deconnectie na de geldende uurroosters voor medewerkers
  • De richtlijnen voor een correct gebruik van de digitale hulpmiddelen (zoals laptops en gsm’s) zodat de rusttijden, het verlof, het privéleven en familieleven van de werknemer gewaarborgd blijven
  • Vormings- en sensibiliseringsacties voor werknemers en leidinggevenden rond het verstandig gebruik van digitale hulpmiddelen en de risico’s die verbonden zijn aan het gebrek aan deconnectie

CAO tegen 2023

De ondernemings-cao moet vervolgens worden neergelegd op de Griffie van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van FOD WASO. Als alternatief op een cao, kan men ook het arbeidsreglement wijzigen via de gekende procedure. Voor een regeling bepaald in een arbeidsreglement zal een afschrift moeten worden bezorgd aan een daartoe bij KB aangewezen ambtenaar.

Ondernemingen krijgen tot 1 januari 2023 de tijd om een regeling uit te werken.

Niettemin kan een sector of kunnen de interprofessionele sociale partners van de Nationale Arbeidsraad (NAR) beslissen om een cao uit te werken die de verplichting op ondernemingsniveau doet vervallen.

Bereid je voor!

Het gaat om een wetsontwerp en geldt dus onder voorbehoud van goedkeuring en publicatie in het Belgisch Staatsblad. De goedkeuring zal er naar alle waarschijnlijk wel komen, maar het tijdstip waarop is ongekend.

Het wetsontwerp bepaalt dat de hierboven vermelde formaliteiten moeten vervuld zijn op 1 januari 2023. Het lijkt dus toch raadzaam dat werkgevers die 20 werknemers of meer tewerkstellen, dit onderwerp al agenderen en starten met de voorbereidingen voor het sluiten van een ondernemings-cao of een aanpassing van het arbeidsreglement. Ook een voorbereiding van vormings- en sensibiliseringsacties lijkt aangewezen.

Deconnectie, wolf in schaapsvel?

Wil je meer duidelijkheid over de wetgeving, de bepalingen en de uitwerking van een sterk deconnectiebeleid? Volg dan zeker de module van Annick Alders, ere-advocaat bij Cautius, op Prenne 64: Deconnectie, een wolf in schaapsvel?

👉 Schrijf je in voor deze module op Prenne 64

 

Bronnen: VBO, Liantis, De Kamer, Voka, Lexgo , Cautius