Met Prebes op werfsafari in Oosterweel

  • 02/03/2023

Een bus vol deelnemers bracht de werfsafari op de been rond de werken van Oosterweel van bouwheer Lantis, met dank aan Prebes Antwerpen. Wat hebben we onthouden?

Werf van de eeuw

Eerst kregen we een woordje uitleg door HSE manager Tom Boydens van Lantis, gevolgd door de communicatieverantwoordelijke Gerlinde Dhondt. Daarna konden we met een bus een kijkje nemen naar de  bouwwerken van Linkeroever – Zwijndrecht met enkele tussenstops waar we een goed uitzicht hadden op de bouwwerken en dit onder leiding van Gerlinde Dhondt.

De eerste werfsafari voor het grote publiek op 26 februari 2023 – die om de 2 maanden herhaald wordt - haalde zelfs het nationale nieuws. Het zal dus drummen worden voor een plaats. Maar Prebes kon als organisatie van professionals haar leden het voorrecht bieden om op 1 maart 2023 onder een stralende zon de werf van de eeuw te bezoeken voor het stuk linkeroever/Zwijndrecht. 

Communicatie

Lantis hecht veel belang aan een sterke communicatie en goed nabuurschap. Tal van filmpjes tonen de vooruitgang (onder meer maandelijkse updates) en er zijn wekelijks webinars over dit project, dat in 2023 volledig klaar moet zijn:

Bekijk alle filmpjes op het youtube-kanaal.

Daarnaast werd begin 2020 het magazine “Dit is Oosterweel” uitgegeven. Een papieren versie konden we in de onthaalruimte bekomen.

Wat hebben we geleerd?

  1. De afkorting Lantis staat voor: Leefbaar Antwerpen door Innovatie en Samenwerken.
  2. De knipoog van “Rinkonien”, één van de consortia die de werken uitvoert, staat voor Antwerps voor een “ring aaneen” of een “gesloten ring”; en wordt in het Antwerps dialect benut als zonder onderbreking.
  3. Met dit Oosterweelproject heeft de stad Antwerpen in 2019 de Eurocities award gewonnen in de categorie “cooperation” voor het participatietraject rond de grote verbinding.
  4. Omwille van de complexiteit van het infrastructuurproject is als eerste in België gebruik gemaakt van NEC4 contracten (New Engineering Contract, editie 4) en BIM Let’s build (voorheen Aproplan) 
  5. Op het einde van het project is ook 35 km aan fietspaden voorzien (waarvan 16,5 km voor linkeroever) en momenteel maken 32 gemeenten in Antwerpen en Oost-Vlaanderen gebruik van de deelfietsen van Donkey Republic, het is voor het eerst in Europa dat dit op zo'n grote schaal wordt uitgerold.
  6. Er werd een saneringsverbond rond de PFAS-vervuiling gesloten.
  7. Oosterweel is een verdwenen polderdorp. De kerk, een beschermd monument, zal een nieuwe invulling krijgen door Lantis.
  8. De Kanaaltunnels verbinden het Oosterweelknooppunt met de Ring en bestaan uit 4 tunnelkokers. In tegenstelling tot de Scheldetunnels worden ze ter plaatse gebouwd. Op deze locatie zal ook het scheepvaartverkeer gehinderd worden, maar zal door een vessel traffic system (VTS) in goede banen geleid worden.
  9. De verschillende fases in de tijd kunnen mooi opgevolgd ; in mei-juni 2023 zullen de nieuwe wegen naar de Kennedytunnel van en naar Gent (E17) opengesteld worden en dit nadat de momenteel in stelling staande paraboolbrug is afgewerkt.
  10. Er wordt nog nagedacht over een buitenring, beter bekend onder “haventracé” om het doorgaande verkeer en het havenverkeer te weren van de Antwerpse Ring. Dit haventracé omvat de bestaande R2 – van de E34 op Linkeroever, door de haven, via de Liefkenshoektunnel en de Tijsmanstunnel (die versterkt wordt) – langs de A1-Noord en de nog aan te leggen A102 tussen het knooppunt A12/E19 in Ekeren en de E313 in Wommelgem. Dit oostelijk deel gaat door onder de naam nieuwe rand en heeft ook een specifieke website.
  11. Tijdens de werfsafari werd halt gehouden aan een Ecoduct.
  12. Er zijn 10 km werfwegen om de reguliere wegen te ontlasten; bovendien worden ook grondstoffen aangevoerd via schepen met een aanlegsteiger in Burcht; tijdens de werfsafari heeft de bus handig gebruik gemaakt van deze werfwegen.

Bekijk de foto's

Werfsafari Oosterweel Antwerpen

Bouwrisico’s op Prenne

  • Late beslissers kunnen zich nog altijd inschrijven voor bouwmodules op de Prenne van 16 maart 2023 in Haasrode.
  • Maar ook op Prenne 66 in Gent op 15 juni 2023 zijn er heel wat  interessante bouwmodules voorzien (programma volgt spoedig).