Sectorprojecten psychosociaal welzijn: wat zijn de resultaten?

Vorig jaar beslisten de federale autoriteiten om te investeren in het psychosociaal welzijn van werknemers. Verschillende duurzame projecten gericht op het voorkomen en beheersen van psychosociale risico’s in diverse sectoren werden gesubsidieerd. De resultaten worden binnenkort voorgesteld. 

Mentale druk te hoog

Uit het Federaal Actieplan ‘Mentaal welzijn op het werk’ blijkt duidelijk dat de mentale druk bij vele werknemers hoog is en dat er nood is om in te zetten op collectieve ondersteunende acties ter preventie van psychosociale risico’s.

Projecten in 11 sectoren

Gelet op deze noodzaak beslisten de federale autoriteiten vorig jaar om te ageren en te investeren in het psychosociaal welzijn van werknemers. Door het subsidiëren van projecten in 11 sectoren ondersteunde de FOD WASO duurzame projecten die gericht zijn op het voorkomen en beheersen van psychosociale risico’s.

Van september 2022 tot september 2023 werkten projectteams die aangesteld werden door paritaire comités aan collectieve preventie op sector- en ondernemingsniveau. In het hele land gingen deze teams aan de slag in heel diverse sectoren zoals de zorgsector, de metaal- en houtbewerking, de voedings- en textielindustrie, beschutte werkplaatsen en bouwbedrijven.

Voorstelling resultaten

Ontdek de psychosociale modules op Prenne 68

De interne vertrouwenspersoon: aanpassing regelgeving & onderdeel van het Nationaal Actieplan Mentaal Welzijn op het Werk
Tijdens de begrotingsgesprekken 2022 werden door federaal ministers Dermagne, Vandenbroucke en De Sutter verschillende maatregelen goedgekeurd om verhoogde aandacht te schenken aan het mentaal welzijn van alle Belgische werknemers. De 14 maatregelen van Minister Dermagne worden toegelicht en wordt dieper ingegaan op de nieuwe wet die interne vertrouwenspersonen verplicht in bedrijven met meer dan 50 WN's. Sprekers: Hanne Sanders, beleidscel Minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne & Evy Hilderson, juriste FOD WASO, Humanisering van de Arbeid

Schrijf je nu in

Meer informatie