Professor wil taboes op de werkvloer doen sneuvelen

Vrouwen mogen niets zeggen over de fysieke en mentale klachten die gepaard gaan met de drie M’s: menstruatie, moederschap en menopauze. Mannen verzwijgen op hun beurt beter dat ze deeltijds willen werken. Het zijn maar enkele van de taboes op de werkvloer. Professor Peggy De Prins wil ze allemaal doen sneuvelen.

“De 3 M-stilte én -schaamte op de werkvloer blijft vandaag hardnekkiger dan verwacht”, zegt Peggy De Prins, professor aan de Antwerp Management School. “We moeten ze normaliseren. Waarom creëren we geen open cultuur waarin gepraat kan worden over de 3 M’s en waarbij rekening gehouden wordt met de mentale en fysieke klachten die daarmee gepaard gaan?”

3 M’s overspannen samen bijna hele carrière van een vrouw

“Bij de start van de loopbaan hoort een vrouw zogezegd jong en dynamisch te zijn, niet maandelijks humeurig of kampend met pijn en ongemakken. In de ‘mid career’ fase wordt verwacht dat haar carrière op kruissnelheid is, niet dat de vrouw haar job met vallen en opstaan tracht te combineren met de moederrol. In het laatste deel van de carrière wordt de ideale, vrouwelijke werknemer gezien als iemand die sociaal competent, stabiel en zelfverzekerd is. Door de menopauze in die levensfase twijfelen net veel vrouwen aan zichzelf.”

We zijn niet alleen professionals, we zijn ook gewone mensen. Er is een rafelrand aan iedere job, gevormd door de werk- en privécontext, jouw levensfase, je lichaam en gezondheid. Als we daar over durven praten, dan voorkomen we volgens mij heel veel burn-outs.

Ook taboes voor mannen

“Deeltijds werken voor mannen is wat de 3 M’s zijn voor vrouwen. Dat vloekt met het stereotiepe beeld van de man als dé kostwinner. Slechts tien procent van de mannen kiest voor deeltijds werk, bij vrouwen is dat veertig procent. Ook een bijbaan wordt vaak verzwegen omdat bazen vrezen dat werknemers daardoor minder flexibel zijn”

Hoe kunnen we taboes bannen?

"Door voorbeeldgedrag te stellen. De helden die wel openlijk durven te spreken over taboes moeten opstaan. Dat haalt onderwerpen weg uit de taboesfeer, dat zorgt voor psychologische veiligheid op de werkvloer. Maar het is dat niet alleen. We weten wetenschappelijk ook nog veel te weinig over taboes in de professionele context.”

Enquête

Antwerp Management School lanceert samen met SD Worx en het ‘Nieuwsblad’ een enquête over waarom we nog massaal zwijgen op de werkvloer. Wat zijn voor jou de grootste taboes op de werkvloer? En word je gehoord op het werk?

Neem deel aan de enquête via deze link.

 

Peggy de Prins bij Prebes

Op vrijdag 8 maart 2024 organiseert Prebes Antwerpen een zeer boeiende studienamiddag rond de donkere kanten van werk en management, geïnspireerd door het gelijknamige boek 'The Dark Side' van professor Peggy De Prins. Inschrijven kan hier.

Meer informatie

De professor die de taboes op de werkvloer wil doen sneuvelen: “Ze leiden tot burn-outs”

Bron: Het nieuwsblad