Ook al hoef je het Jaarverslag PBW niet op te sturen, toch moet het vanaf 1 april ter beschikking liggen van de bevoegde inspectiediensten van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Wat moet je doen?
- Het jaarverslag is een verplicht document waarmee bedrijven de overheid informatie verstrekken over hun werking
- In bijlage moet het verslag van de dienst, belast met het medisch toezicht (de externe dienst PBW), toegevoegd worden
- Het jaarverslag dient in het CPBW van februari (of maart) voorgelegd te worden. Is er geen CPBW? Dan gaat het via de syndicale afvaardiging of het ten aanzien van het voltallig personeel via een interne communicatie (intranet, informatiebord)
- Sinds de wijzigingen in 2018 volstaat het om het verslag te bewaren zodat je het kan voorleggen als de inspectie (Toezicht Welzijn op het Werk) daarom verzoekt, je hoeft het niet meer op te sturen naar de inspectiediensten
Wat heb je nodig voor het verslag?
- De verslagen van het Comité Preventie en Bescherming op het Werk (indien van toepassing)
- Het jaaractieplan (JAP)
- De maandverslagen van de interne preventiedienst
- De asbestinventaris (indien van toepassing)
- Gegevens gezondheidstoezicht en de gegevens van de PAPSY voor het invullen van hoofdstuk 7 (via je externe dienst PBW)
- Verslag(en) van de periodieke bedrijfsbezoeken
- De schadestatistiek van het afgelopen jaar: aantal arbeidsongevallen en hierbij horend aantal dagen afwezigheid (via de arbeidsongevallenverzekeraar, al dienen werkgevers deze gegevens zelf bij te houden en te berekenen)
- De sociale balans met het aantal gewerkte uren van uw medewerkers en/of uitzendkrachten (via het sociaal secretariaat en/of uitzendbureau)
- De verslagen van keuringsplichtige technische installaties zoals stoominstallaties, liften, elektrische installaties, … (Van je externe dienst voor technische controles)
Nog niet begonnen? Download de nieuwe modelformulieren voor het jaarverslag interne dienst voor preventie en bescherming op het werk