De reddingsstrook (rettungsgasse) die we al kennen bij ons bezoek op de snelwegen van Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië of Hongarije en die in landen zoals Zwitserland, Nederland of Slovenië al wordt aangeraden, wordt nu ook in België verplicht voor rijbanen met 2 of meer rijstroken. Doel is om de hulpdiensten sneller doorgang te verlenen in geval van nood. Het ultieme doel: mensenlevens redden.
Het principe van de reddingsstrook is heel eenvoudig. Bij file (of sterk vertraagd verkeer) gaan de auto's op de linkerrijstrook uiterst links staan en al de rest (de rechter of de 2 rechterrijstroken) gaat zoveel als mogelijk naar rechts. Zodat er zich een vrije baan (reddingsstrook) vormt.
Daartoe wordt artikel 2 van het KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, laatstelijk gewijzigd bij wet van 4 april 2019, aangevuld met een bepaling, luidende: "2.70. "reddingsstrook", de vrije ruimte tussen twee rijstroken in een file die door de prioritaire voertuigen zoals bedoeld in artikel 37 gebruikt kan worden wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt."
Artikel 9 van het KB van 1 december 1975, wordt aangevuld met een bepaling, luidende: "9.8. In geval van filevorming vormen bestuurders een reddingsstrook als bedoeld in artikel 2.70:
De voertuigen op de rechterstrook moeten zich naar de rechterkant van hun rijstrook begeven. Ze zijn echter niet verplicht om zich op de pechstrook (als deze aanwezig is) te plaatsen. De Belgische rijstroken op de snelwegen zijn meestal vrij breed zodat er al voldoende vrije ruimte komt door zich gewoon aan de rechterzijde van zijn rijstrook op te stellen.
Deze wet trad in werking 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad, met name op 2 oktober 2020.