Tijdens de voorbije 2 jaar is het mondmasker wereldwijd goed ingeburgerd geraakt. Mondmaskers bestaan er in verschillende soorten die ook weer andere beschermingseigenschappen hebben.
Soorten mondmaskers
De volgende soorten mondmaskers bestaan:
- Artisanale maskers, Do It Yourself (DIY) maskers die niet in serieproductie gemaakt worden en die dienen als aanvulling op de algemene geldende beschermingsmaatregelen zoals social distancing en handhygiëne. Deze maskers bieden een gedeeltelijke bescherming aan de omgeving maar beschermen de drager niet.
- Community maskers worden gemaakt in serieproductie, uit materialen die hun specifieke functie bewezen hebben door wetenschappelijke testen. Deze dienen eveneens als aanvulling op de algemeen geldende beschermingsmaatregelen zoals social distancing en handhygiëne. Deze maskers bieden een gedeeltelijke bescherming aan de omgeving maar beschermen de drager niet.
- Medische mondmaskers (of chirurgische mondmaskers). Deze moeten voldoen aan alle vereisten vastgelegd in de Verordening (EU) 2017/745 - Richtlijn 93/42/EEG betreffende medische hulpmiddelen. Deze maskers beschermen de patiënt tegen secreten van de gezondheidswerkers, maar beschermen eveneens de drager niet.
- FFP1, FFP2 en FFP3 mondmaskers of respiratoire mondmaskers (EN 149) zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Deze moeten voldoen aan alle vereisten vastgelegd in de Verordening (EU) 2016/425 betreffende persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze maskers beschermen de drager tegen partikels/deeltjes.
- Ademhalingsbeschermingsmiddelen of halfgelaatsmaskers en kwartmaskers (EN 140) zijn gelaatsmaskers die kunnen worden gebruikt in isolatiekamers met onderdruk en aangedreven of gevoede luchtsystemen. Indien gebruikt in een isolatiekamer met onderdruk, moet het masker zijn voorzien van filters die voldoen aan EN 141, EN 143, EN 371 of EN 372. Het gelaatsmasker is doorgaans gemaakt van flexibel rubber of siliconen en kan worden uitgerust met een reeks vervangbare filters die voldoen aan de vereisten gespecificeerd in EN 141, EN 143, EN 371 en EN 372.
- Ademhalingsbeschermingsmiddelen of halfmaskers (EN 1827) zonder inademventiel en met deelbare filters ter bescherming tegen gas of gas en deeltjes of tegen alleen deeltjes (ontworpen voor maximaal gebruik of gebruik in één shift). Het heeft geen betrekking op mondmaskers die zijn ontworpen voor gebruik in omstandigheden waarin sprake is of zou kunnen zijn van een zuurstoftekort (minder dan 17 volume % zuurstof) of voor ontsnappingsdoeleinden.
Doel en comfort
De artisanale, community, medische en FFP mondmaskers worden vaak gebruikt tijdens de pandemie. Een recent artikel in Veiligheidsnieuws geeft meer informatie over draagtesten die uitgevoerd zijn met artisanale en community maskers en biedt een aantal conclusies omtrent de beschermingsgraad als het comfort van verschillende types artisanale en community maskers.
Welk mondmasker het best gebruikt wordt, hangt samen met wie je waarvoor wilt beschermen. Een online Qualtrics bevraging door HOGENT aan een 65-tal personen over het gebruik van mondmaskers, wegwerp en herbruikbaar, geeft inzicht in verschillende aspecten van de problemen met het dragen van maskers.
Meer weten?
Het ene mondmasker is het andere niet | Veiligheidsnieuws