In slaap vallen tijdens het rijden is overduidelijk gevaarlijk, maar ook het slaperig zijn op zich heeft negatieve effecten op de alertheid en de rijvaardigheid.
Gevaarlijke slaperigheid
Slaperige bestuurders blijken meer moeite te hebben om hun aandacht bij het verkeer te houden. Zo hebben ze een verminderde reactiesnelheid en zijn ze minder in staat om de juiste beslissingen te nemen in het verkeer. Onderzoek toont aan dat de effecten van slaperigheid vergelijkbaar zijn met die van alcohol.
Powernap maakt je terug alert
Experts zijn het erover eens dat er maar één manier is om je alertheid terug op peil te brengen, en dat is een kort dutje of “powernap”. Die powernap is jammer genoeg nog niet echt ingeburgerd, zo blijkt uit de bevraging van de VSV: slechts 8% van de bevraagden doet een dutje om slaperigheid tijdens het rijden te verdrijven, ook al beschouwt 56% dit als de beste oplossing.
Tips voor de perfecte powernap
Dr. Inge Declercq (UZA) geeft enkele tips voor de perfecte powernap:
- Hou het kort. Een dutje van amper 8 minuten kan je brein al rebooten. Maar aangezien je meestal pas na een zevental minuten in slaap valt, is het goed om een alarm te zetten op 15 à 20 minuten. Als je dutje langer duurt, zal je in een diepe slaap terechtkomen, waardoor je slaapdronken zal ontwaken. Je wordt dan alleen maar trager en vermoeider dan voor je dutje.
- Zet een alarm. Zodat je zeker wakker wordt 15 à 20 minuten na de start van je dutje.
- Kies een rustige plek. De plek moet comfortabel genoeg zijn om in slaap te kunnen vallen. Dat kan zelfs in je auto zijn, maar hou dan wel rekening met de plaatselijke reglementering. Zorg voor goede ventilatie. Dut liefst niet in je bed, want dat is je plek voor een gezonde nachtslaap.
- Ga enkel slapen overdag als je ook echt slaperig bent. Want slaperig zijn is niet hetzelfde als moe zijn. Ben je slaperig overdag, dan kan je je niet meer wakker houden. Je ogen vallen toe, je geeuwt, je voelt dat je zou kunnen indommelen als je je ogen sluit. Slaperigheid overdag verdwijnt door een dutje te doen.
- Sta onmiddellijk na je dutje op. Loop wat rond, drink voldoende water voor een gezonde hydratatie.
- Als je hulp wil van cafeïne: cafeïne voor je dutje kan het gunstige effect ervan nog versterken. Maar vermijd alle bronnen van cafeïne vanaf 8 uur voor je aan je nachtslaap begint!
Meer informatie
Bron: VSV