Eéndagsafwezigheden dubbel zoveel toegenomen in grote bedrijven
- Het aantal werknemers met ééndagsafwezigheden in bedrijven waar het ziektebriefje werd afgeschaft steeg met 67,5% (van 5,44% in de eerste jaarhelft van 2022 naar 9,11% in de eerste jaarhelft van 2024). In kleinere bedrijven - waar doorgaans geen afschaffing is - ziet Securex in dezelfde periode een stijging van 29,9% (van 4,92% naar 6,39%).
- Sinds de afschaffing, steeg het aantal ééndagsafwezigheden door ziekte 2,26 keer sterker bij grote bedrijven dan bij kleinere bedrijven.
Eéndagsafwezigheden van arbeiders steeg vier keer meer in grote bedrijven
- Het aantal arbeiders met ééndagsafwezigheden in bedrijven waar het ziektebriefje werd afgeschaft steeg met 93% vs. een stijging van 21,3% in de kleinere bedrijven. De twee en drie afwezigheidsdagen bleven stabiel: de drempel is met andere woorden verschoven naar de tweede dag afwezigheid.
- Sinds de afschaffing, steeg het aantal arbeiders met ééndagsafwezigheden in grote bedrijven meer dan 4 keer sterker dan in de kleinere bedrijven.
Eéndagsafwezigheden van bedienden steeg bijna twee keer sterker in grote bedrijven
Het aantal bedienden met ééndagsafwezigheden steeg met 58,9% in de bedrijven waar het ziektebriefje werd afgeschaft vs. een stijging met 33,7% in de kleinere bedrijven.Meer ziektemeldingen per werknemer in grote in vergelijking met kleinere bedrijven
- Het aantal ziektemeldingen per werknemer steeg met 11,35% in de bedrijven waar het ziektebriefje werd afgeschaft (van 1,41 ziektemeldingen in de eerste jaarhelft van 2022 naar 1,57 in de eerste jaarhelft van 2024). In kleinere bedrijven bleef het aantal ziektemeldingen stabiel (van 0,59 naar 0,57).
- Doordat het gemiddeld aantal ziektemeldingen per werknemer in de grote bedrijven toeneemt, stijgt ook de indirecte kost van absenteïsme voor de werkgever. Dat omdat die bij iedere ziektemelding indirecte kosten maakt: HR moet de administratie opnemen, leidinggevenden moeten het werk herorganiseren, er gebeuren fouten door medewerkers die inspringen, enzovoort. Daarom ‘verkiezen’ werkgevers eerder het scenario van een werknemer die drie dagen aaneensluitend afwezig is, dan het scenario waar een werknemer die zich driemaal ziek meldt voor één dag.
Over het onderzoek
De cijfers in dit onderzoek zijn gebaseerd op gegevens geregistreerd door werkgevers aangesloten bij het sociaal secretariaat van Securex. Ze gelden voor een gemiddelde werknemer in ondernemingen tot 1000 werknemers in de Belgische privésector. In de eerste helft van 2024 telde de steekproef 21.689 werkgevers en 164.781 werknemers. De werknemers in de steekproef hebben een contract van minstens 30 dagen waarvan minimaal één dag in de bestudeerde periode.
Uit de vergelijking met de RSZ-populatiegegevens blijkt dat de steekproef van Securex de Belgische arbeidsmarkt weerspiegelt voor het statuut, het geslacht, de leeftijd van werknemers en voor de omvang van ondernemingen tot 1000 werknemers. Voor de regio’s is ze minder representatief. Daarom corrigeert Securex de absenteïsmecijfers met een wegingsfactor die specifiek is voor elke provincie.
Meer informatie
Bron: Securex