Meer waterefficiëntie met ISO 46001

Water is een kostbare grondstof geworden. De enige oplossing om een reëel watertekort – en dus hogere prijzen – te vermijden is om verstandiger om te springen met het water dat we hebben. De nieuwe managementnorm ISO 46001 geeft aan hoe dat precies moet gebeuren. Vooral organisaties met een hoog waterverbruik onthalen de norm op een warm applaus.

ISO 46001 vervangt de oude norm voor waterefficiëntie, ISO 24526

De internationale managementnorm ISO 46001:2019 ‘Water efficiency management systems – Requirements with guidance for use’ is een handige tool voor organisaties die sterk afhankelijk zijn van water.

Heb je bijvoorbeeld een productielijn die veel water verbruikt? Dan is ISO 46001 een must.

3 stappen van ISO 46001

  1. In een eerste fase beoordeel je de huidige situatie.
  2. Daarna krijg je onder meer richtlijnen over hoe je waterefficiënte maatregelen identificeert en implementeert volgens het principe ‘Reduce-Replace-Reuse’.
  3. Tot slot teken je ook voor continue verbetering met ISO 46001.

Het resultaat: een lagere waterfactuur en een positieve milieu-impact

Signaporese expertise

De mosterd voor ISO 46001 werd gehaald in Singapore, een van de meest waterkritieke landen ter wereld. Daar ontwikkelden experten in 2012 een nationale norm rond het beheer van water voor industrieel gebruik. Die norm bleek zodanig nuttig dat ISO besloot om er een eigen internationale managementnorm op te baseren.

ISO 46001 kan het waterbeleid van zowel grote als kleine organisaties radicaal verbeteren.

[Bron: NBN]