Hoe hou je medewerkers veerkrachtig tijdens corona?

Op donderdag 14 mei ging het Prebes-webinar "Veerkracht in tijden van corona door". Spreker Sonja Reckers, expert welzijn op het werk en burn-outpreventie, vertelde hoe we medewerkers in deze bizarre tijden veerkrachtig kunnen houden. 

Wat deed corona met onze veerkracht?

In geen tijd hebben we leren omgaan met een ongeziene stress-situatie: de invasie van corona. Dit vraagt bijzonder veel van onze veerkracht en heeft een sterke impact op ons psychosociaal welzijn.

Psychosociaal welzijn meer dan ooit cruciaal

Het is meer dan ooit cruciaal dat werkgevers investeren in het welzijn en de veerkracht van alle medewerkers en leidinggevenden. Ook als preventieadviseur is het nu van belang om samen met HR in een organisatie in te zetten op mentaal welzijn en veerkracht.

Veranderbaarheid en wendbaarheid versterken

Medewerkers leggen momenteel een enorme veranderbereidheid en wendbaarheid aan de dag. Hoe kunnen we deze in de nabije en verdere toekomst duurzaam te kunnen benutten? Dit kan enkel gebeuren wanneer we sterk investeren in het welzijn en de veerkracht van alle medewerkers en leidinggevenden.

Wat kan je doen?

Emotionele reacties zoals angst, hyperalertheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid, rouw,… zijn normaal in deze tijden. Spontane initiatieven in organisaties zoals steun zoeken bij mekaar, virtuele koffiepauzes vormen een eerste fundamentele basis voor mentaal welzijn. Daarnaast zijn ook structurele initiatieven nodig die pro-actief en preventief worden ingezet vanaf deze fase van de coronamarathon.

De principes van het bouwen aan psychosociaal welzijn in je organisaties zijn niet veranderd. Wel is het nu extra belangrijk en is een verhoogde aandacht nodig.

4 Aandachtspunten

  1. Verhoog de mentale weerbaarheid van medewerkers, via opleiding/coaching. Een veerkrachtige organisatie is het resultaat van veerkrachtige mensen. Online opleidingen vormen op dit moment een volwaardig alternatief.
  2. Investeer in leiderschap, leer je leidinggevenden mens- en doelgericht leiding geven
  3. Maak van deze coronacrisis een leerervaring. Ga niet meteen back to usual, maar neem de positieve zaken uit deze periode mee. Luister naar je medewerkers en betrek ze: wat heeft gewerkt voor jou en wat niet?
  4. Wees communicatief en transparant

Meer weten?

Heb je de live versie gemist? Het Prebes-webinar is gratis beschikbaar via de on demand versie.