ISO17840: symbolen en reddingsrichtlijnen voor voertuigen op alternatieve energiebronnen

De norm ISO 17840 voorziet standaard pictogrammen, reddingskaarten (o.a. immobilisatie en bevrijden personen) voor eerste hulpverleners en diepgaande reddingsrichtlijnen voor openbaar vervoer, vrachtwagens en wagens die op alternatieve energiebronnen rijden.

Reddingskaarten en symbolen

De ISO 17840 norm bevat in eerste instantie de standaarden van de Rescue Sheets en Emergency Response Guides (ERG) die voor elke voertuig (personenwagen en lichte vracht, bussen en vrachtwagen, …) worden opgesteld. Verder legt deze norm ook de symbolen vast die aangeven welke aandrijving een bepaald voertuig heeft (elektriciteit, hybride, ...), zodat het voor hulpdiensten duidelijk is hoe ze een ongeval met bijvoorbeeld een elektrische bus moeten aanpakken.

Actuele norm

Belgische brandweerlieden hebben een actieve rol gespeeld bij de totstandkoming van diverse delen van deze norm via de internationale brandweerfederatie (CITF),

Op zaterdag 10 november 2018 hebben de toenmalige Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken en vertegenwoordigers van de transportsector een akkoord ondertekend voor de identificatie van de energiebronnen die gebruikt worden in de voertuigen van vervoersmaatschappijen. Lees het bericht hierover op de website van Civiele Veiligheid.

Later kwam deze norm ook onder de aandacht bij presentaties, prijzen en andere evenementen, onder meer:

Meer informatie

  • De digitale sessie van Tom Van Esbroeck op Prenne 56 geeft jou als preventieadviseur alle nodige informatie over deze norm.