Op 1 januari 2021 treedt de vergunningsplicht in werking voor het niet-dringend ziekenvervoer (decreet van 18 mei 2018 betreffende het niet-dringend liggend ziekenvervoer), dit als gevolg van besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2020.
De kwaliteitseisen voor niet-dringend liggend ziekenvervoer liggen enerzijds vast in een protocolakkoord, en het Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van artikel 6, 7, 8 en 12 van het decreet van 18 mei 2018 betreffende het niet-dringend liggend ziekenvervoer. Momenteel is er één controle-organisatie, nl. Vinçotte. Zij gaan na of de vergunde aanbieders van niet-dringend liggend ziekenvervoer voldoen aan de kwaliteitseisen.
Op 9 oktober 2020 gaf de Vlaamse regering een principieel akkoord voor een besluit van de Vlaamse regering dat moet toelaten om meerdere controle-organisaties te kunnen machtigen. Op pagina 8 en 9 van het Bam-magazine van Belambu worden de ervaringen van Yves Dejaegher van Vinçotte van een 20-tal audits vermeld.
Ambulanciers die vandaag al actief zijn kunnen een voorlopige erkenning aanvragen. Hetzij omdat ze als beroepsambulancier actief zijn, hetzij omdat ze als vrijwilliger actief zijn. Deze voorlopige erkenning gebeurt op basis van een arbeidsovereenkomst op 11 juni 2019 als ambulancier niet dringend patiëntenvervoer, of op basis van een bewijs van werkervaring van ten minste 1 jaar in de laatste 5jaar voorafgaand aan 11 juni 2019. Een voorlopige erkenning is 5 jaar geldig en kan door het slagen in een bijkomende opleiding van 40 uur, worden omgezet in een definitieve erkenning.
Kandidaat ambulanciers die niet in aanmerking komen voor een voorlopige erkenning, moeten slagen voor een opleiding van 160 uur. Dit is vastgesteld met het Koninklijk besluit van 14 mei 2019 betreffende het beroep van ambulancier niet dringend patiëntenvervoer. Lees het nieuwsbericht op de website van de FOD Volksgezondheid.
Op maandag 2 november is een ziekenwagen uitgebrand langs de E403, net voor de afrit in Izegem. De patiënt en zijn 2 begeleiders bleven gelukkig ongedeerd. Maar dit is zeker geen alleenstaand geval. Dit illustreert volgende 2 persberichten in 2019:
Ziekenwagens vervoeren niet enkel patiënten, maar ook medisch materiaal en ook gassen zoals zuurstof. Een dergelijke oxiderende stof kan dit de brand bevorderen. De Europese Industriële Gas Organisatie (EIGA) heeft 7 richtlijnen rond medische zuurstof (zoek op de website op “medical oxygen”) en heeft een specifieke pagina rond goede huispraktijken over omgaan met zuurstof.
In 2017 was er een lokale campagne van de regionale directie Vlaams-Brabant - Limburg rond niet-dringend ziekenvervoer. Bekijk hier de resultaten van de campagne. De focus op de campagne lag op psychosociale risico’s, maar ook gezondheid, ergonomie, sociale voorzieningen en werkkledij en PBM’s werden meegenomen. Agressie tegen hulpdiensten komt meer en meer voor en is één van de psychosociale risico’s. Daarom zijn er campagnes gestart om dit onder de aandacht te brengen. Meer over deze campagnes op de BeSWIC website.
Agressie tegen hulpdiensten komt meer en meer voor.
Bekijk hier alle sessies van de digitale Prenne 56.