Besmet: documentaire over het Instituut voor Tropische geneeskunde

Op Canvas is een vierdelige documentaire “Besmet” over het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen gestart. Veel mensen kennen het instituut voor zijn advies over reizen naar tropische gebieden. Maar achter de schermen wordt er ook bijzonder veel onderzoek gedaan naar allerlei ziektekiemen.

Instituut voor Tropische geneeskunde (ITG)

Het werd opgericht in 1906 in Brussel en verhuisde in 1933 naar Antwerpen. Er werken zo'n 400 mensen in het Tropisch Instituut, verdeeld over de kliniek enerzijds, waar mensen voor of na reizen komen. En anderzijds het laboratoriumgedeelte waar veel onderzoek wordt gedaan. Ook voor “expats” in het kader van “duty to Care” speelt het ITG een rol zoals blijkt uit dit Beswicbericht.

We zitten middenin een pandemie, een globale gezondheidsdreiging. Hiervoor hebben de wetenschappers van het ITG al jaren geleden gewaarschuwd. Ze vechten dagelijks tegen deze pandemie met hun onderzoek in labo’s en op het terrein.

4 afleveringen

In elke aflevering van de reeks volgen we inspirerende wetenschappers die hun leven wijden aan een gemeenschappelijke uitdaging, nl. de internationale gezondheidszorg optimaliseren. De kijker gaat met hen mee op stap naar afgelegen dorpen in Congo, het Amazonewoud in Brazilië, de landbouwvelden van Ethiopië en bij inheemse minderheden in afgelegen nederzettingen in Vietnam. Maar ook langs onze eigen Belgische autosnelwegen, in voortuintjes en woonzorgcentra zijn ze aan het werk.

De 4 afleveringen kunnen tot 27 februari 2021 bekeken worden.

Tentoonstelling: Besmet

‘Besmet!’ was ook een tentoonstelling van het Nederlands museum Boerhaave in Leiden in het voorjaar 2020. Dit ging over de uitbraak van een onbekende besmettelijke ziekte, ‘ziekte X’. Dit museum heeft ook meegewerkt een de Nederlandse publicatie “Help ik ben besmet”. Dit kon men alvast lezen in het eerste Corona-alfabet.

Meer informatie

  • "Besmet": documentaire op Canvas neemt je mee achter de schermen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen | VRT nieuws
  • Documentaire-reeks Besmet vanaf 30 november op Canvas | ITG
  • Vaccins: veilig van het laboratorium naar de bovenarm | Prebes