Stand van zaken Covid-19 vaccins

De verschillende momenten van goedkeuring en de aankoopstrategie van de verschillende landen verklaart deels het verschil in de vaccinatiegraad. Ook speelt de vaccinatiestrategie een rol.

Stand van zaken rond de vaccins

  • Het eerste COVID-19 vaccin, Comirnaty, ontwikkeld door BioNTech en Pfizer, werd op 21 december 2020 in de EU toegelaten. Tien dagen eerder was dit vaccin tevens door de Amerikaans FDA goedgekeurd. In het Verenigd Koninkrijk was deze goedkeuring op 2 december 2020 gegeven.
  • Een aanvraag voor een vergunning voor het in de handel brengen van een ander COVID-19 vaccin, ontwikkeld door Moderna en gelijktijdig ingediend met Pfizer op 1 december 2020, werd afgerond tijdens een buitengewone vergadering van het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik van het EGA op 6 januari 2021. Kort daarna volgde de bevestiging van de Europese Commissie. Dit vaccin is daarmee het tweede goedgekeurde vaccin van de Europese Unie. Op 18 december 2020 werd het tevens door de FDA goedgekeurd.
  • Het AstraZeneca vaccin, dat ondertussen in het Verenigd Koninkrijk op 30 december 2020 is goedgekeurd door hun Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), heeft zijn aanvraag voor een vergunning voor het in de handel brengen (premarketaanvraag) bij het EGA nog niet ingediend. Dit betekent concreet dat dit vaccin de eerste weken door het EGA nog niet goedgekeurd kan worden en dit vaccin ook nog niet beschikbaar zal zijn in België en de Europese Unie. Check hier hier de de stand van zaken.

Op 8 januari 2021 kwam de Europese Commissie met de boodschap dat tot 300 miljoen bijkomende dosissen van het BioNTech-Pfizer vaccin kunnen aangekocht worden. De persconferentie van Ursula von der Leyen en de videoboodschap is te zien via deze link.

Op dezelfde dag meldde het EGA dat uit het flacon van het Comirnaty-vaccin een extra dosis kan gehaald worden (dus 6 ipv 5). Wel moet hierbij een laag volume injectiespuit gebruikt worden. Met standaardspuiten kan men geen zesde dosis uit het flacon extraheren. Er mag geen vaccin gehaald worden van meerdere flacons om een volledige dosis te vormen.

Vaccinatiestrategie

Op 3 december 2020 werd de vaccinatiestrategie bekend gemaakt. Deze strategie zal in de komende weken en maanden zeker bijgesteld en geoptimaliseerd worden. In de Commissie voor Gezondheid en Gelijke kansen van 8 januari 2021 wordt over vaccinatiestrategie gedebatteerd. Er waren ook discussies over het al of niet toedienen van 2 dosissen (in de voorgeschreven periode van de vaccinproducenten) om op die manier sneller een groter aantal mensen te vaccineren. Voorlopig is dit scenario opnieuw van tafel gehaald na de garantie van de levering van de aantallen van de vaccinleverancier.

In Frankrijk heeft het Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) op 7 januari 2021 aan de Franse regering een advies gegeven dat de tweede prik met het Pfizer vaccin ook in de loop van de 4e tot 6e week (42 dagen) na de eerste dosis kan gegeven worden. Normaal gezien wordt de tweede prik na 3 weken gegeven.

De verschillende momenten van goedkeuring en de aankoopstrategie van de verschillende landen verklaart deels het verschil in de vaccinatiegraad. Ook speelt de vaccinatiestrategie een rol. Op 6 januari 2020 gaan de vaccinaties in Vlaanderen officieel van start. Na wat kritische commentaren in de pers rond de trage opstart, bevestigt premier De Croo dat vanaf volgende week de vaccinatie op volle snelheid zal komen.

Informatie en sensibilisatie via webinars

Het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EGA) organiseerde twee webinars om de Europese burgers te informeren over de beoordeling, goedkeuring en uitrol van nieuwe COVID-19-vaccins.

Deze webinars dienden om 

  • de burgers te informeren over de goedkeuring en het gebruik van de nieuwe vaccins
  • uit te leggen hoe de veiligheid van de vaccins zal worden gewaarborgd 
  • en informatie te verstrekken over de rol van de Europese Commissie en de nationale volksgezondheidsautoriteiten bij de uitrol van de vaccins. 

De deelnemers konden standpunten en verwachtingen  delen en eventuele bezwaren naar voor brengen.

Meer informatie