Covid-19: strengere controles na toename uitbraken op werk

Vanaf vandaag komen er strengere controles op verplicht telewerken, nadat vrijdag is gebleken dat er een toename is van het aantal corona-uitbraken op het werk. De uitbraken kunnen de aangekondigde versoepelingen in het gedrang brengen, waarschuwen Frank Vandenbroucke en Steven Van Gucht.

4 op 10 besmettingen op het werk

40% van de actieve corona-uitbraken kan teruggebracht worden tot de werkplek. Dat is een stijging met 10% ten opzichte van vorige week.

Strengere controles

Veel uitbraken doen zich voor in bedrijven waar geen telewerk mogelijk is (vb. voedingsbedrijven, bouwsector, politie, poetsfirma's...). Maar er zijn ook besmettingen in bedrijven waar telewerk wel degelijk mogelijk is. 

Minder thuiswerk betekent meer mensen op het openbaar vervoer en meer contacten op de werkplek. Dit kan tot een forse toename leiden. Vandaar dat nu strengere controles aangekondigd worden. 

De regel is simpel, stelt Vandenbroucke: "Als je kan telewerken, moet je telewerken". Anders dreigen de besmettingscijfers weer te stijgen en komen de aangekondigde versoepelingen in het gedrang.

Meer informatie

[bron: Nieuwsblad]