Mag vaccinatie bij borstvoeding?

Het Federaal Borstvoedingscomité (FBVC) wil zorgwerkers en verantwoordelijken voor vaccinatiecentra erop wijzen dat de Covid-19-vaccinatie van vrouwen die borstvoeding geven wordt aanbevolen.

Aanbevolen bij verhoogd risico

In een eerste fase werd de vaccinatie tegen Sars-Cov-2 met mRNA-vaccins afgeraden voor vrouwen die borstvoeding geven, om de eenvoudige reden dat er nog geen studies van fase, 1, 2 en 3 voor die specifieke populatie waren uitgevoerd.

Vandaag kan de vaccinatie wel worden aanbevolen (zie het advies van de Hoge Gezondheidsraad van 21/01/2021) in omstandigheden waar een verhoogd besmettingsrisico bestaat of waar men behoort tot een risicogroep voor ernstige infectie. Dat is het geval voor wie in de zorg werkt of in contact komt met zieken maar ook voor wie tot een risicogroep behoort door de persoonlijke gezondheidssituatie.

Geen nadelen voor kind

Er is geen reden tot bezorgdheid voor het kind. Zelfs als er mRNA in de moedermelk aanwezig zou zijn, wat niet waarschijnlijk wordt geacht, zou dit verteerd worden in het spijsverteringskanaal van het kind.
Bovendien zijn messenger-RNA-vaccins niet besmettelijk en kunnen ze het kind dus niet besmetten.

Meer informatie

  • Advies 9622: Vaccinatie Covid-19 bij de zwangere vrouw | HGR
 
[bron: FOD Volksgezondheid]