Hoewel zuurstof niet als een groot industrieel risico wordt beschouwd, kan het toegenomen gebruik van zuurstof in ziekenhuizen waar Covid-19 patiënten worden behandeld, een verhoogd risico op chemische ongevallen met zich meebrengen.
Zuurstof wordt in vele industrietakken gebruikt. Het heeft een grote 'energie-inhoud' als oxidatiemiddel en is brandbevorderend. Belangrijk is het vermijden van contact met koolwaterstoffen en iedere vorm van vet.
De verschillende verschijningsvormen zoals gasvormig (samengeperst) en sterk gekoeld vloeibaar gemaakt gas, de recipiënten en het transport worden mooi verwoord in een artikel van Veiligheidsnieuws 198.
Uit onderzoek van het Joint Research Centre (JRC) blijkt dat er in 2020 ten minste 20 branden als gevolg van zuurstofrijke omgevingen in ziekenhuizen in de media werden gemeld, waarvan de meeste op afdelingen voor intensieve zorgverlening in ziekenhuizen. Hiervan hebben er 8 geleid tot meerdere dodelijke slachtoffers. Tien patiënten stierven op 14 november 2020 in Roemenië en evenveel op 19 december 2020 in Turkije tijdens een brand ten gevolge van zuurstofbehandelingen.
Op 29 januari 2021 was er een tweede brand in een Roemeens ziekenhuis met 5 doden en op 4 februari 2021 was er een zuurstofgerelateerde brand in een Oekraïens ziekenhuis met 4 doden. Op 27 februari 2021 was er opnieuw 1 dode in Oekraïene tgv een zuurstofexplosie. Dit zijn helaas geen alleenstaande gevallen.
Een recente speciale editie van het ‘Chemical Accident Prevention & Preparedness’ bulletin van het JRC ging over zuurstofgerelateerde branden in ziekenhuizen. Dit werd ook gemeld op BeSWIC.
Naast de hier boven vermelde ongevallen in ziekenhuizen in het JRC-bulletin, heeft ook de NFPA een mooi overzicht gemaakt.