Ventilatie en CO2-metingen: samenvatting van wat je moet weten

De laatste weken was er veel te doen rond verluchten, ventilatie, luchtbehandelingsinstallaties en CO2-metingen. Hoe zit het met de verplichtingen per sector en de ventilatieprotocollen?

Verplichtingen per sector

CO2-metingen in scholen stonden al langer op de agenda en ook bij de heropening van de kapperszaken in 2021 was dit een verplichting als er niet voldoende verlucht kon worden. In het najaar van 2020 werden scholen ondersteund om CO2-meters aan te kopen.

Horeca, fitnessruimten, bioscopen, speelautomatenhallen, wedkantoren en bowlingzalen zijn vanaf 9 juni 2021 verplicht om een CO2-meter te installeren en moeten ventilatieprotocollen hebben.

Net als binnenactiviteiten in natuurparken, dierentuinen, pretparken, binnenspeeltuinen, indoor recreatie, tropische zwembaden, casino’s, wedkantoren, speelautomatenhallen, onbemande zonnebanken en bowling.

Het laatste Ministerieel besluit hierover dateert van 7 mei 2021. De gecumuleerde versie kan je bekijken via deze link.

Ventilatieprotocollen

Hieronder volgt een overzicht van oa de berichtgeving en ventilatieprotocollen.

In het nieuws

Algemene informatie over ventilatie

Daarnaast heeft Prebes ook bericht over de aanbevelingen ventilatie en binnenlucht en het Ministerieel besluit van 12 mei rond luchtbehandelingssystemen. De verplichte registratie gebeurt met dit document.

Ventilatieprotocollen

Prenne

Op de digitale Prenne 58 kan je een module over ventilatie volgen. Jan Van Bouwel, verantwoordelijke discipline arbeidshygiëne bij externe dienst IDEWE, vertelt je alles wat je moet weten over correcte ventilatie en acclimatisatie van werkruimtes.

? Schrijf je in voor Prenne 58