Verplichte installatie zonnepanelen voor grootverbruikers van elektriciteit vanaf 2025

Tegen 30 juni 2025 zijn zonnepanelen verplicht op gebouwen waar de elektriciteitsafname hoger is dan 1 gigawattuur per jaar. Het zijn de eigenaars, erfpachters en opstalhouders van gebouwen met zo’n afnamepunt die onderworpen zijn aan de verplichting. Voor overheidsgebouwen ligt de drempel op 250 megawattuur per jaar. 

Kaderdecreet

Een nieuw decreet van de Vlaamse Overheid wijzigt het Energiedecreet van 8 mei 2009 wat de verplichte installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen op dakoppervlakten betreft. Grootverbruikers van elektrisciteit zullen vanaf 2025 verplicht zonnepanelen moeten installeren. De Vlaamse overheid zet via het decreet van 25 november 2022 het kader neer waarna later een uitvoeringsbesluit de details gaat invullen. 

Bedrijven: plicht tot installatie van zonnepanelen als elektriciteitsverbruik van meer dan 1 Gwh

Dit decreet voorziet voor de Vlaamse Regering in de mogelijkheid om de eigenaar, erfpachter of opstalhouder van gebouwen met op jaarbasis een afgenomen bruto-hoeveelheid elektriciteit van meer dan 1 GWh te verplichten om op een deel of het geheel van de dakoppervlakte van het gebouw fotovoltaïsche zonnepanelen te installeren. Deze bedrijven moeten uiterlijk op 30 juni 2025 zonnepanelen in gebruik nemen.

Overheden: plicht tot installatie van zonnepanelen bij een elektriciteitsverbruik van meer dan 250 MWh

Voor gebouwen van ‘publieke organisaties’ wordt de zonnepaneelverplichting gewijzigd. Het toepassingsgebied van deze verplichting wordt aangescherpt. In het kader van de voorbeeldrol van de overheden werd dit eerder besloten om publieke organisaties met een jaarlijks brutostroomverbruik van 500 megawattuur (MWh) in 2021, 250 MWh als drempel vanaf 1 januari 2023 en 100 MWh vanaf 1 januari 2026.

Gratis webinar

Op 27 april 2023 organiseert het VEKA van 9 tot 12 u een online webinar over de verplichting zonnepanelen voor gebouwen met hoge elektriciteitsafname. Deelname is gratis, inschrijven verplicht. 

Schrijf je in

Meer informatie

  • Lees de samenvatting van deze nieuwe regelgeving op het Prebes Kenniscentrum