Vermoeidheid van bestuurders in de kijker

De ‘European Transport Workers Federation’ (ETF) heeft 21 juni 2023 uitgeroepen tot internationale dag tegen vermoeidheid van bestuurders. De ETF wil het bewustzijn rond dit probleem vergroten en roept op tot dringende maatregelen om de arbeidsrechtelijke normen te verhogen en fatsoenlijk werk in de wegtransportsector te garanderen.

Vermoeidheid is de norm

Gelet op het aanhoudende tekort aan beroepschauffeurs in Europa, wordt het probleem van vermoeidheid bij chauffeurs steeds urgenter.

Een ETF-studie uit 2021 geeft aan dat chronische vermoeidheid de norm is bij beroepschauffeurs in heel Europa. 60% van de vrachtwagenchauffeurs en 66% van de buschauffeurs geeft aan regelmatig vermoeid te moeten rijden. Volgens hetzelfde onderzoek zijn slechte werkomstandigheden, zoals lange werktijden, onregelmatige en lange roosters en onvoldoende rusttijden en pauzes de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid bij chauffeurs.

Over de sensibiliseringscampagne

Met de komende acties in het wegvervoer wil de ETF de duidelijke boodschap geven dat het enige antwoord op het aanpakken van vermoeidheid bij chauffeurs is om ervoor te zorgen dat chauffeurs onder goede arbeidsomstandigheden werken, eerlijk betaald worden en beschermd worden door eerlijke regels. Bovendien is het verbeteren van de werkomstandigheden van chauffeurs essentieel voor het behouden van bestaande chauffeurs en het aantrekken van nieuwe chauffeurs voor het beroep.

De studie van 2021 en de campagnetoolkit zijn beschikbaar in 10 talen op de website van de ETF.

VIL lanceert Milestone

VIL werd door de Vlaamse Overheid formeel aangeduid als hét aanspreekpunt voor de logistieke sector. De organisatie wil de competitiviteit van de bedrijven in de logistieke sector verhogen door duurzame en innovatieve concepten en technologieën te implementeren. 

Ook het cSBO project MILESTONE dat VIL in samenwerking met partners Universiteit Hasselt, KU Leuven en de Universiteit Antwerpen uitwerkt, wil verschillende technologische interventies ontwikkelen en testen om de moeilijke werkomstandigheden, stress en negatieve gezondheidseffecten voor chauffeurs te verminderen, en bedrijfsplanning te verbeteren. 

Meer informatie & bronnen