VMx bestaat 25 jaar

Vmx, de Vlaamse beroepsvereniging voor milieuprofessionals bestaat intussen al 25 jaar

Een beetje geschiedenis...

VMx ontstond als een werkgroep voor milieucoördinatoren in 1996. Begin 1998 werd de vzw opgericht en doorheen de jaren groeide de organisatie uit tot de grootste Vlaamse beroepsvereniging voor milieuprofessionals.

In 2012 wijzigde VMc, de beroepsvereniging van Vlaamse MilieuCoördinatoren, haar naam in VMx vzw. Hierdoor maakte VMx werk van een verbreding en een verdieping. De werking van VMx werd opengesteld naar alle milieuprofessionals en ook randonderwerpen komen hierdoor meer aan bod. Denk maar aan asbest, biodiversiteit, duurzaamheid, gezondheid, energie, mobiliteit, …

Wat doet een milieuprofessional?

Die Vlaamse milieuprofessionals zorgen ervoor dat onze organisaties kunnen functioneren en groeien met een minimale milieu-impact. Zij volgen op het vlak van milieu in de brede zin van het woord de wettelijke verplichtingen op voor het bedrijf of de organisaties waarvoor ze zijn aangesteld of bestuderen de verschillende milieueffecten die een bedrijfsactiviteit kan hebben op haar omgeving. Ze streven, naast conformiteit met de milieuwetgeving, continue verbetering na op het gebied van milieu.

Deze milieuprofessionals waren en zijn nog steeds de pioniers die het Vlaamse milieubeleid naar de werkvloer en op bestuursniveau brachten van onze Vlaamse industriële bedrijven. Zij hebben de afgelopen 25 jaar bijgedragen aan de rechtszekerheid van de Vlaamse industrie m.b.t. vergunningen en uitbatingsvoorwaarden. Op die wijze hebben zij er mee voor gezorgd dat de industrie in Vlaanderen nog steeds bestaat en indirect zorgen zij of dragen ze bij aan een duurzame bedrijfscontinuïteit.

Hiep hiep hiep hoera, feestje

Het 25-jarig bestaan werd gevierd op 27 juni in Plein Publiek in Antwerpen. De inspirerende keynote van Dirk Holemans van Think tank Oikos bracht enkele mooie inzichten:

  • De klimaatcrisis is in de eerste plaats een crisis van de verbeelding. We kunnen ons niet inbeelden hoe slecht het kan worden maar we kunnen ons evenmin inbeelden hoe goed het leven zou zijn in een samenleving die de grenzen van de planeet respecteert.
  • Zelfs zonder ecologische crisis is er nood aan een onthaaste samenleving waar de we ratrace van steeds meer en sneller werken en consumeren loslaten.
  • De oplossing voor de ecologische crisis ligt in de omgroei van de economie, met minder stress, burn-out en afvalbergen, en vooral meer natuur, duurzame producten en tijd om voor elkaar te zorgen.
  • We zijn deel van de natuur. Wie de natuur beschadigt, berokkent schade aan onszelf. Maar gelukkig ook omgekeerd: wie zorg draagt voor de natuur, draagt zorgt voor elkaar.
  • We moeten dringend afstappen van de groene groei-economie. Het is de mythe van de voorbije decennia. Ondertussen staan levensondersteunende natuurlijke systemen op omvallen. Hoog tijd voor het tijdperk van de omgroei van de economie.

Ontdek Vmx op Prenne 68

Op Prenne 68 op 23 november in Sint-Truiden kan je 6 modules volgen van Vmx. Check hier het programma

Meer informatie

Bron: Vmx