Sciensano lanceert De Grote Voedselkaart-app
Nieuws

Sciensano lanceert De Grote Voedselkaart-app

Sciensano lanceert De Grote Voedselkaart-app, een grootschalig burgerwetenschapsonderzoek naar voedselomgevingen in Vlaanderen. Hoe beleven we onze voedselomgeving? Waar kopen we ons eten, wat beïnvloedt onze keuzes in de winkel of op restaurant, hoe tevreden zijn we over het voedingsaanbod in onze buurt?

  • 29 apr. 2025
  • Gezondheid

Voedselomgeving gezonder maken

Om dat voor het eerst te kunnen bestuderen, lanceert Sciensano De Grote Voedselkaart-app: een burgerwetenschapsonderzoek, waarbij Vlamingen ervaringen delen over hun voedselomgeving. Dat moet inzichten opleveren waarmee lokale en Vlaamse overheden die voedselomgeving gezonder kunnen maken.

De objectieve voedselomgeving

Wat we eten wordt in sterke mate beïnvloed door reclame, de prijs en het aanbod van voeding in onze leefomgeving: de zogenaamde voedselomgeving. In eerdere studies bracht Sciensano de voedselomgeving al objectief in kaart. Vlaanderen telt steeds meer buurten met een overvloed aan ongezonde voeding (voedselmoerassen). In 2024 zijn er meer dan 80% van de buurten in Vlaanderen met meer ongezonde dan gezonde voedingsopties, een stijging van 8% sinds 2008. In de publieke ruimte en rond scholen is de reclame voornamelijk voor ongezonde voeding. Er is met andere woorden constant verleiding tot het maken van minder gezonde keuzes. Dat heeft een directe impact op onze gezondheid. Met name kinderen en jongeren zijn kwetsbaar voor een ongezonde voedselomgeving. Recent onderzoek wees uit dat hoe meer fastfoodrestaurants en gemakswinkels er in de buurt van een school zijn, hoe meer kinderen met overgewicht kampen.

Beleving van de voedselomgeving

Een belangrijke aanvulling op deze eerdere onderzoeken is de beleving van de voedselomgeving door de Vlamingen. Met de Grote Voedselkaart wil Sciensano burgers betrekken en nagaan hoe mensen zich gedragen in hun voedselomgeving, wat ze vinden van het voedingsaanbod in de buurt en hoe de voedselomgeving volgens hen het beste kan worden bijgestuurd richting meer gezonde en milieuvriendelijke keuzes.

Met de Grote Voedselkaart-app wordt via verschillende opdrachten aan de deelnemers gevraagd waar ze eten kopen, waar ze op restaurant gaan, en waarom, wat ze vinden van de verschillende voedselpunten, wat er beter kan aan de voedselomgeving van hun buurt, etc. Met die inzichten kunnen de Vlaamse en lokale overheden aan de slag om de voedselomgeving gezonder te maken. Tegelijk wil de Grote Voedselkaart het bewustzijn van Vlamingen over de rol van voedselomgevingen in hun eetgewoontes vergroten.

De Grote Voedselkaart gaat van start op 25 april, en zal enkele maanden lopen. De app is beschikbaar voor Android en iOS. Wie deelneemt, krijgt meteen informatie over zijn voedselomgeving, en kan zelf een rol spelen in het gezonder maken van zijn buurt.

Doe mee aan de Grote Voedselkaart!

Zin om burgerwetenschapper te worden? Ga op ontdekking in je buurt en deel je ervaring over jouw ‘voedselomgeving’. Eenvoudig gezegd beschrijft de voedselomgeving de plekken in je buurt waar je voedsel kunt kopen of eten, welke voedingsproducten je er kunt vinden, hoeveel die kosten en hoe aantrekkelijk die worden gepresenteerd. Geef je mening en help je gemeente en de Vlaamse overheid een gezondere, duurzamere voedselomgeving te creëren: voor jezelf en voor anderen!

Je kan de app (De Grote Voedselkaart) downloaden voor Android & iOS en meedoen!

Vlaamse voedselstrategie

Het project draagt bij aan de uitvoering van de Vlaamse voedselstrategie, waarin de doelstelling werd opgenomen om een “voedselomgeving te creëren waarin gezonde en duurzame keuzes de gemakkelijkste keuzes zijn”. Het project past in de voedseldeal ‘Naar gezonde en duurzame voedselomgevingen in de Vlaamse publieke ruimte’, een belangrijke hefboomactie van de Vlaamse voedselstrategie Go4Food, en wordt gefinancierd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het project wordt gecoördineerd door Sciensano in samenwerking met ILVO, Rikolto, Let Us, Arteveldehogeschool, Leap Forward, Hoplr en het Nieuwsblad.

Meer informatie

Bron: Sciensano, Arteveldehogeschool

Gerelateerde opleidingen

Webinar
Digitale stress en hyperconnectiviteit

Digitale stress en hyperconnectiviteit

  • Psychosociaal, Gezondheid, Competentieontwikkeling
  • Online
  • In Company
  • Eén dag
  • 225
Asbest herkennen en voorkomen

Asbest herkennen en voorkomen

  • Bouw, Gevaarlijke stoffen, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Ondernemerscentrum Roeselare
  • In Company
  • Eén dag
  • 420
Ergonomiebeleid op kantoor en in de industrie

Ergonomiebeleid op kantoor en in de industrie

  • Ergonomie, Gezondheid, Wetgeving
  • Hotel Van der Valk Nazareth
  • In Company
  • 3 dagen
  • 950
Verkeerspreventiebeleid

Verkeerspreventiebeleid

  • Gezondheid, Veiligheidscultuur, Mobiliteit, Arbeidsveiligheid
  • Officenter Hasselt
  • In Company
  • Eén dag
  • 325

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Wat doet STEC met ons lichaam en hoe gevaarlijk is de bacterie?

Na woonzorgcentra in Vlaanderen zijn er nu ook meldingen van besmettingen met de STEC-bacterie in een woonzorgcentrum in Jette. Tot nu toe zijn al vijf overlijdens gemeld die gelinkt kunnen worden aan de bacterie. Wat is die STEC-bacterie precies en hoe gevaarlijk is ze?
  • Gezondheid
  • 11 sep. 2025
Nieuws

6 op 10 werknemers heeft overgewicht

Uit het gezondheidsrapport dat IDEWE, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, in mei 2025 uitbracht, blijkt dat 59 % van de Belgische werknemers overgewicht heeft, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar.
  • Gezondheid
  • 10 sep. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks