Mayday richtlijnen bij de brandweer

Op Prenne 50 van 13 juni was er een zeer inspirerende uiteenzetting van Pieter Maes, de drijvende kracht achter zowel de website brandweermaninnood.be als het programma “brandweerman in nood”.

Bekijk de presentatie

De presentatie is beschikbaar op Prezi.

Gevaren

Hij illustreerde de gevaren waarbij brandweermannen kunnen geconfronteerd worden en hoe een goede risicoanalyse in de context van een brand voor een brandweerman eruit kan zien. Als brandweermannen in nood zijn, moeten ze niet bang zijn een Mayday te laten weerklinken. Hij gaf ook uitleg hoe deze maydayrichtlijnen eruit kunnen zien. Hij verwees ook naar hoe we niet leren uit ongevallen die gebeuren, waarom we dit niet doen & hoe we dit in de toekomst beter zouden doen.

Dit verhaal van het bierkaartje, dat tevens de titel van de presentatie was, kan hier gelezen worden.Op de website van de brandweerman in nood vind men tevens ongevalsrapporten, vakliteratuur, leerdocumenten en de presentaties van het firefighter Mayday symposium van 22 september 2018 op campus Vesta.

Hij verwees in zijn uiteenzetting ook eventjes naar de ongevalsstatistieken van 2016 die enkele dagen voor de presentatie waren verschenen op het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid.

Meer over de brandweer