Coronapatiënten revalideren met exoskelet

Als eerste ziekenhuis in de Benelux heeft Ziekenhuis Geel het stapharnas MyoSuit aangekocht. Het revalidatiecentrum van het ziekenhuis zal het stapharnas inzetten om coronapatiënten na hun genezing vlotter te laten revalideren.

Spierkracht overnemen

Coronapatiënten hebben na hun verblijf op de dienst intensieve zorg last van spierzwakte en conditieverlies. Dat probleem wil het revalidatiecentrum van Ziekenhuis Geel verhelpen met het gebruik van de MyoSuit, een stapharnas waarmee patiënten gecontroleerd kunnen stappen en dus ook sneller herstellen. “Het harnas neemt veel spierkracht over en verkleint zo de kans om door de knieën te zakken. In plaats van 10 meter kan de patiënt al meteen 20 meter stappen, zelfstandig rechtkomen van een stoel en zelfs al trappen nemen”, aldus dokter Tine Logghe, diensthoofd van het revalidatiecentrum.

Lichtgewicht

De MyoSuit verschilt van de zware staprobots die bij volledige verlamming gebruikt worden, want het exoskelet is met amper 5 kilogram een lichtgewicht. Het harnas neemt 40% van de spierkracht over en bevat sensoren aan de knieën en heupen die bewegingen van de patiënt waarnemen en hem of haar vervolgens helpen bij het bewegen. Daardoor kunnen patiënten met zwakke spieren sneller en gemakkelijker dan normaal actief bewegen, wat op zijn beurt zorgt voor een sneller herstel.

Meer informatie

[bron: HLN]