Nieuwe verplichtingen voor bedrijven

Het Ministerieel besluit van 18 oktober 2020 omvat dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Wat betekent dit concreet voor jouw bedrijf?

Telewerk is de regel

  • Telewerk wordt opnieuw de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.
  • Indien telethuiswerk niet wordt toegepast, nemen de ondernemingen de nodige maatregelen om social distancing, een afstand van 1,5 meter tussen personen, te garanderen.
  • Essentiële diensten passen social distancing in de mate van het mogelijke toe.

Welke maatregelen?

  • Veiligheids- en gezondheidsvoorschriften van materiële, technische en/of organisatorische aard zoals bepaald in de generieke gids
  • Aangevuld met richtlijnen op sectoraal en/of ondernemingsniveau
  • En/of andere passende maatregelen die minstens een gelijkwaardig niveau van bescherming bieden.

Principes

  • Collectieve maatregelen hebben steeds voorrang op individuele maatregelen.
  • De uitwerking van passende preventiemaatregelen gebeurt rekening houdend met de geldende regels van het sociaal overleg en in overleg met de diensten voor preventie en bescherming op het werk
  • Medewerkers dienen tijdig geïnformeerd te worden over de geldende preventiemaatregelen en een passende opleiding te krijgen.
  • Ook derden worden tijdig ingelicht over de geldende preventiemaatregelen.
  • Werkgevers, werknemers en derden zijn ertoe gehouden de in de onderneming geldende preventiemaatregelen toe te passen

Begeleiding en controle

De sociaal inspecteurs van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en sociaal overleg zijn belast met het informeren en begeleiden van werkgevers en werknemers van de ondernemingen en verenigingen alsook met het toezien op de naleving van de geldende verplichtingen overeenkomstig het Sociaal Strafwetboek.

Medewerkers in het buitenland

Iedere werkgever of gebruiker die tijdelijk een beroep doet op een in het buitenland wonende of verblijvende werknemer of zelfstandige voor het uitvoeren van werkzaamheden in België in de sectoren bouw, schoonmaak en land- en tuinbouw (zie verdere specificaties in het MB) is verplicht om, vanaf het begin van de werkzaamheden tot en met de veertiende dag na het einde ervan, een geactualiseerd register bij te houden met volgende gegevens :

  • Identificatiegegevens van de in het buitenland wonende of verblijvende werknemer of zelfstandige:
    • de naam en voornamen
    • de geboortedatum
    • het identificatienummer
  • De verblijfplaats van de werknemer of zelfstandige gedurende zijn werkzaamheden in België
  • Het telefoonnummer waarop de werknemer of zelfstandige kan worden gecontacteerd
  • Aanduiding van de personen waarmee de werknemer of zelfstandige tijdens zijn werkzaamheden in België samenwerkt

Deze verplichting tot registratie is niet van toepassing op de tewerkstelling van grensarbeiders en geldt evenmin wanneer het verblijf van de in het buitenland wonende of verblijvende werknemer of zelfstandige in België minder dan 48 uur duurt.

Ondernemingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten

De ondernemingen en verenigingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten oefenen hun activiteiten uit overeenkomstig het protocol of de daartoe op de website van de bevoegde overheidsdienst bekendgemaakte minimale algemene regels.

Bij gebrek aan een dergelijk protocol of gids dienen de volgende minimale regels te worden nageleefd:

  1. klanten en werknemers tijdig inlichten over de geldende preventiemaatregelen en werknemers de nodige opleiding geven
  2. Een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon garanderen
  3. Mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen sterk aanbevelen en gebruiken wanneer de regels van de social distancing niet kunnen worden nageleefd
  4. Activiteiten zo organiseren dat samenscholingen worden vermeden
  5. Middelen voorzien om handhygiëne mogelijk te maken voor personeel en klanten
  6. Gepaste hygiënemaatregelen nemen om de werkplaats en het gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren
  7. Zorgen voor een goede verluchting van de werkplaats
  8. Een contactpersoon aanduiden en bekend maken, zodat klanten en personeelsleden een mogelijke besmetting met het coronavirus COVID-19 kunnen melden (ifv contact tracing)
  9. Terrassen en openbare ruimten organiseren overeenkomstig de voorschriften bepaald door de gemeentelijke overheden en met respect voor dezelfde regels als deze die binnen gelden

Bedrijfsrestaurant

Bedrijfsrestaurants voor personeel (zie ART. 17 van het MB) mogen open blijven, mits Covid-19 hygiëneregels gerespecteerd worden. Ze mogen uitsluitend intern gebruikt worden, dus niet voor externe klanten

Meer informatie