Gebruik van zelftests op het werk

Na de sneltesten doen nu ook de zelftests hun intrede. Wat zijn zelftests precies? Wanneer mogen ze worden gebruikt? En wat zijn de gevolgen van een positief of negatief testresultaat?

Hoe verloopt een zelftest op de werkvloer?

De arbeidsarts kan beslissen dat bepaalde categorieën werknemers in aanmerking komen voor zelftests of zelfafname. Staalafname en test door de arbeidsarts of een verpleegkundige kunnen op het werk gebeuren of daarbuiten. De werkgever kan ook onder supervisie van arts of verpleegkundige een medewerker zelf staalafname en test laten doen.

Geen dwang of druk

Op geen enkele manier mag hier sprake zijn van directe of indirecte druk. Met andere woorden: een werknemer kan niet gedwongen worden tot een zelftest of zelfafname. Een mogelijkheid is dat de medewerker thuis een staalafname doet en de test uitvoert. In dat laatste geval moet de arbeidsarts of verpleegkundige de nodige informatie of opleiding geven om een correct gebruik mogelijk te maken.

Wat bij een positief resultaat?

De werknemer moet ervan op de hoogte zijn dat hij bij een positief resultaat onmiddellijk in isolatie moet gaan en meteen de arbeidsarts moet contacteren. De arbeidsarts beslist vervolgens op basis van de  klinische en epidemiologische context of een bevestiging door een PCR-test moet gebeuren en zorgt voor de contactopsporing in de onderneming.

Belangrijke voorwaarden

Enkel de arbeidsarts mag beschikken over de kits voor zelftests en zelfafname die voorkomen op de lijst van het FAGG (idem voor de sneltesten).
De arbeidsarts bepaalt wie in aanmerking en welke soorten tests worden gebruikt. De criteria zijn dezelfde als die voor sneltesten.
De gezondheidsgegevens van een werknemer zijn vertrouwelijk.

Wat bij een negatief resultaat?

Bij een negatief testresultaat dien je nog altijd strikt de coronamaatregelen te volgen. Een negatief resultaat geeft immers aan dat je op dat moment niet of weinig besmettelijk bent. Toch kan het zijn dat je op dat moment al drager bent van het virus, en dus besmet bent. Omdat de virale lading laag is, ben je (nog) niet of weinig besmettelijk. Een of enkele dagen later kan dat al anders zijn.

Bovendien is de accuraatheid van zelftests minder hoog dan die van PCR-testen. Ook de omgevingstemperatuur kan een invloed hebben op het resultaat van sneltesten. Helemaal zeker ben je dus niet.

Meer informatie

  • Hoe kunnen zelftesten momenteel worden ingezet? | Mensura
  • Standpunt Hoge Raad: sneltesten op het werk | Prebes
  • Telewerk onmogelijk? Sneltest! | Prebes
[Bron: Mensura]