Opnieuw tappen? Reinig de bierleidingen!
Nieuws

Opnieuw tappen? Reinig de bierleidingen!

Alvorens we vanaf 8 mei opnieuw een pint drinken op het terras, moeten de tapkranen en de leidingen nog een poetsbeurt krijgen door onderhoudstechniekers van de brouwerijen.

  • 29 apr. 2021
  • Arbeidshygiëne, Gezondheid

Voor de (beperkte) opstart van de horeca op 8 mei 2021 en we opnieuw een pint drinken op het terras, moeten de tapkranen en de leidingen nog een poetsbeurt krijgen door onderhoudstechniekers van de brouwerijen. Dit als gevolg van de hygiënepraktijken en de regels die volgen uit HACCP.

HACCP

In de levensmiddelensector moeten installaties bij normale processen maar ook na korte en lange stilstanden gereinigd worden. In de levensmiddelensector is er een “generieke autocontrolegids voor de B2C-sector” ontwikkeld in het kader van HACCP. Daarnaast zijn er 16 specifieke modules afhankelijk van de activiteit. Eén van de modules gaat over tapinstallaties.

Risico's in de horeca

Naast risico’s met levensmiddelen zijn er ook risico’s rond arbeidsveiligheid in de horeca. Kooldioxide wordt in de horeca onder meer gebruikt om het bier te doen schuimen en bij het verwisselen van een nieuw vat moet dan ook de gasfles op een correcte manier worden dichtgedraaid. Vaak is de ruimte, waar vat en gasfles zich bevinden, erg beperkt in manoeuvreerruimte en ventilatie, waardoor het een besloten ruimte wordt. Gebeurt de manipulatie met de gasfles dan niet correct, kan er een lek ontstaan, waardoor de persoon bedwelmd kan raken. Dit kan ernstige gevolgen en zelfs dodelijke afloop met zich mee brengen. Om te wijzen op deze risico’s heeft de Federatie van Belgische Drankenhandelaars (FeBeD) de veiligheidsinformatiekaart “Voor uw veiligheid - Veilig werken met koolstofdioxide in de horeca” uitgebracht.

Opstart installaties en gebouwen

Naast het hierboven vermeld opstartfenomeen, zijn er nog andere risico’s die te maken hebben met een opstart. Bij gebouwen die lang leegstonden of weinig waren bevolkt (zoals in de eerste coronagolf) moest men bij opstart ook rekening houden met legionella die gevormd wordt bij leidingen met stilstaand water.

Duurzame brouwerijen

Op de Prenne van 6 december 2018 was er een MVO-module over de aanleg van een 3 km lange bierpijpleiding van de brouwerij de Halve Maan in Brugge deels gefinancieerd door crowdfunding. Enkele dagen ervoor was er een bedrijfsbezoek in het kader van “Collega kom eens kijken” bij brouwerij Huyghe waar de PED- en stoomregelgeving werd uitgelegd. Het verhaal van deze twee duurzame brouwerijen kan je lezen in dit artikel.

Meer informatie

Gerelateerde opleidingen

Volzet
Veilig en gezond omgaan met chemische stoffen: een leidraad voor de preventieadviseur

Veilig en gezond omgaan met chemische stoffen: een leidraad voor de preventieadviseur

  • Milieu, Gevaarlijke stoffen, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Hotel Van der Valk Nazareth
  • In Company
  • 2 dagen
  • 635
Asbest herkennen en voorkomen

Asbest herkennen en voorkomen

  • Bouw, Gevaarlijke stoffen, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Ondernemerscentrum Roeselare
  • In Company
  • Eén dag
  • 420

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Wat doet STEC met ons lichaam en hoe gevaarlijk is de bacterie?

Na woonzorgcentra in Vlaanderen zijn er nu ook meldingen van besmettingen met de STEC-bacterie in een woonzorgcentrum in Jette. Tot nu toe zijn al vijf overlijdens gemeld die gelinkt kunnen worden aan de bacterie. Wat is die STEC-bacterie precies en hoe gevaarlijk is ze?
  • Gezondheid
  • 11 sep. 2025
Nieuws

6 op 10 werknemers heeft overgewicht

Uit het gezondheidsrapport dat IDEWE, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, in mei 2025 uitbracht, blijkt dat 59 % van de Belgische werknemers overgewicht heeft, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar.
  • Gezondheid
  • 10 sep. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks