Hormoonverstoorders: de gevolgen van blootstelling voor werknemers en hun nageslacht

Grote groepen van werknemers worden dagelijks blootgesteld aan verschillende producten die schadelijke gezondheidseffecten kunnen veroorzaken. Bij hormoonverstoorders zijn de effecten niet altijd voldoende gekend om een adequate inschatting te maken van de risico's binnen de werkcontext.

Wat zijn hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die de normale werking van ons hormonaal systeem ontregelen, waardoor ze uiteenlopende en ernstige medische aandoeningen kunnen veroorzaken. Vaak kunnen de schadelijke effecten van deze stoffen worden ingeschat en worden meegenomen in de risicoanalyse in de werkcontext met het doel de werknemers tegen deze stoffen te beschermen. Dit is echter minder vaak het geval met bepaalde chemische stoffen, zoals hormoonverstoorders, waarvan de eigenschappen en de effecten niet altijd voldoende gekend zijn om een adequate inschatting te maken van de risico’s binnen de werkcontext.

Gratis studiedag FOD WASO

FOD WASO organiseert een studiedag waarbij specifiek wordt ingegaan op de mogelijke gevolgen van blootstelling aan deze schadelijke stoffen op de gezondheid van werknemers en van hun kinderen.

Enkele medische experts gaan dieper in op de mogelijke gezondheidseffecten van hormoonverstoorders, zowel voor werknemers als voor hun nageslacht. Daarnaast krijg je zicht op enkele toxicologische karakteristieken van hormoonverstoorders en welke invloed dat dit kan hebben op inschatting van blootstelling op de werkplaats. De relevante wetgeving inzake welzijn op het werk komt aan bod alsook een praktische guideline die kan dienen om werknemers en verschillende andere actoren in te lichten over blootstelling aan hormoonverstoorders in een werkcontext.

Concrete voorbeelden uit verschillende sectoren die ervaring hebben met het omgaan met hormoonverstoorders zullen uitgebreid aan bod komen. Hoe kan de veiligheid van werknemers die in contact komen met hormoonverstoorders kan worden verbeterd? Het doel is dat deze ervaringen zullen kunnen dienen als inspiratiebron voor andere sectoren.

Praktisch

  • Datum: donderdag 5 mei 2022, 08:30 - 12:50
  • Plaats: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Galileilaan 5/2, 1210 Brussel
  • Prijs: gratis

Meer informatie & inschrijven