In elke editie van Veiligheidsnieuws zetten we een website in de kijker die nuttig kan zijn voor jou als preventieadviseur. In dit artikel zetten we enkele van deze websites uit Veiligheidsnieuws in de kijker. Ken je ze allemaal?
Op de website van Brandweerman in nood worden tientallen analyses en leermomenten (in een interventiecontext) gedeeld. Lees zeker eens “het verhaal van een bierkaartje” van Pieter Maes, dat op een alternatieve manier één der meesterwerken van Trevor Kletz “How organisations have no memory and accidents recur” illustreert.
De website van Fedris over cijfers en statistieken van arbeidsongevallen en beroepsziekten zou door een preventieadviseur gekend moeten zijn. Maar er zijn nog statistieken (eerder in de HR-sfeer) van andere organisaties zoals RSZ, FOD WASO en Statbel die een preventieadviseur kunnen interesseren.
Welzijnsrechtspraak in België is niet makkelijk te vinden. Laat staan over specifieke domeinen. In Nederland is op een meer toegankelijke manier veiligheidsrechtspraak te vinden. Rond explosieveiligheid zijn er 9 en rond explosieveiligheidsdocument (EVD) 23 vonnissen te vinden.
Er zijn diverse niet gekende websites over wetgeving in het buitenland, zoals de ILO Legosh-database, de ILO Natlex-database, de nationale OSH-profielen en voor wat betreft detachering, de website www.posting-workers.eu.
www.ilo.org/safework/countries
Het Nederlands duo verloor een naaste aan een dodelijk arbeidsongeval. Naar aanleiding daarvan geven zij spreekbeurten over veiligheid, maakten ze een website en schreven ze het boek “Toon - De impact van een dodelijk arbeidsongeval”.
Let er als preventieadviseur op dat je bij het (online) opzoeken fake news van correcte informatie kan onderscheiden. Wil je meer zoekresultaten? Zoek dan zeker ook in andere talen. Het specifiek jargon in een andere taal kan daarbij natuurlijk wel een hinderpaal zijn. Op Canadese veiligheidswebsites is heel wat educatieve welzijnsinformatie beschikbaar.
Hulpmiddelen in de zorg zijn ergonomisch meer dan noodzakelijk. In Nederland heeft het Zorg Voor Beter verbetertraject ‘GoedGebruik’ diverse praktische eindproducten opgeleverd met een handige zoekfunctie www.goedgebruik.nl . Er is ook een uitgebreide catalogus met films over hoe je de hulpmiddelen goed gebruikt. Op de website van de Belgische vereniging voor Ergonomie (VerV) vind je ook heel wat informatie over dit thema.
www.verv.be/news/hulpmiddelen-in-de-zorg/
Go for happy Magazine van Jobat helpt je op weg met inspirerende artikels over well-being, hybride werken, modern leiderschap, teamwork en (interne) mobiliteit. En dat allemaal met maar één doel: jouw werkgeluk vergroten.
Het Europees Parlement heeft een website waar thematisch de wetgevende initiatieven, stand van zaken en belangrijkste documenten op staan vermeld. Eén van de thema’s is “het digitale tijdperk”. In die rubriek vind je informatie over cyber security, platformnetwerken, artificiële intelligentie, machinerichtlijn, type goedkeuring voertuigen…. Allemaal thema’s die erg nuttig kunnen zijn voor een preventieadviseur.
www.europarl.europa.eu/legislative-train/
De Civiele Bescherming en de hulpverleningszones zijn verplicht zowel brandweermaterieel als CBM en PBM aan te schaffen zoals autopompen, ladders, stroomaggregaten, enzovoort. Op deze website vind je de technische fiches met de kenmerken van het materieel dat gebruikt kan worden bij aanbestedingen.
www.civieleveiligheid.be/nl/brandweermaterieel
En natuurlijk, last but not least, wellicht de allerbelangrijkste website voor de Belgische preventieadviseur: het Prebes Kenniscentrum. Het vroegere Wikiprebia, het Prebes platform voor en door preventieadviseurs, telde maar liefst 4950 bestanden. De 5 meest populaire pagina’s waren: Prebes projectgroep documenten, Veiligheidsinstructiekaart, risicoanalyse, bestelling- en indienstname procedure & toolbox. Deze, en vele andere pagina’s, zijn overgezet naar ons nieuwe kenniscentrum. Deze nieuwe tool laat toe om de kwaliteit beter te waarborgen. Deze website is simpelweg onmisbaar voor de preventieadviseur!