Strengere eisen industriële radiografie

Een nieuw koninklijk besluit moet zorgen voor betere bescherming tegen het gevaar van ioniserende straling. Het besluit heeft tot doel om de stralingsbescherming bij de uitvoering van industriële radiografie voor het publiek en de gebruikers te verbeteren.

KB Industriële Radiografie

Op 3 april 2023 werd in het Belgisch Staatsblad een nieuw koninklijk besluit gepubliceerd dat kadert in de beschermingsopdracht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) tegen het gevaar van ioniserende straling. Dit besluit heeft tot doel om de stralingsbescherming bij de uitvoering van industriële radiografie voor het publiek en de gebruikers te verbeteren.

3 pijlers

Het “KB Industriële Radiografie” steunt op 3 pijlers:

  1. Rechtvaardiging van de industriële radiografie als NDO-techniek (NDO staat voor niet-destructief onderzoek) en van de bestralingslocatie, in volgorde van voorkeur: bunker, bestralingsinfrastructuur, werf, alsook van het type toestel, in volgorde van voorkeur: X-stralentoestel, gammagrafietoestel waarvan het penetratievermogen in overeenstemming is met de uit te voeren controle
  2. Verantwoordelijkheden voor zowel de NDO-klant als de NDO-firma
  3. Opleidingsvereisten voor industrieel radiologen en het interventieteam

Bovendien legt het KB de voorschriften vast voor de uitvoering van industriële radiografie en voor de tijdelijke werfopslag van de gammagrafiebronnen.

Technisch Reglement 

Samen met dit KB zal ook een Technisch Reglement gepubliceerd worden betreffende de veiligheidsmiddelen in industriële radiografie. Dit legt onder meer de voorschriften vast waaraan een bunker moet voldoen om goedgekeurd te worden door een deskundige erkend in de fysische controle.

Infosessie FANC op 1 juni

Een informatiesessie van het FANC omtrent dit nieuw KB (in het Nederlands) zal plaats vinden op donderdag 1 juni 2023 van 13u30 tot 16u30.

👉 Schrijf je in voor de infosessie

Meer informatie

 

Bron: FANC